Magyarország új nézőpontból, mellébeszélés nélkül.

A Körúton Kívül

A Körúton Kívül

Érpataki Modell? Beszéljenek a számok!

2014. szeptember 16. - AKörútonKívül

Az úgynevezett „érpataki modellről” jó ideje folyik a diskurzus, nagyjából azóta, hogy az egyik fideszes államtitkár követendő példaként állította a nyírségi falut, majd miután a Jobbik kezdett el házalni az állítólag példás rendet teremtő modellel. A sajtóban pro- és kontra jelentek meg a cikkek témában, szociológusok nyilatkozat arról, hogy társadalmi robbanáshoz vezethet-e ez a fajta rendteremtés, meg hogy huszadik, vagy XIX. századi-e a hibbantnak tűnő érpataki polgármester hozzáállása. Szintén sok helyen megjelent, hogy a falu urának kritikusaival feltűnően gyakran történnek, khm, „balesetek”, van, akinek kigyullad a háza, másnak boxerrel verik szét az állkapcsát, azt követően, hogy valamiben vitába száll a polgármesterrel.

Furcsa módon arról eddig nem nagyon esett szó, hogy vajon tényleg alkalmas volt-e a rendcsinálásra az érpataki modell, vagyis csökkent-e a faluban a bűnözés Orosz Mihály Zoltán (a továbbiakban OMZ) megválasztása és a modell bevezetése óta?

OMZ például többször is azt állította, hogy a később érpataki modellnek nevezett módszer bevezetése után azonnal, 2007-2008 között 60 százalékkal csökkent a bűnesetek száma a faluban. Ezt az adatot a Jobbik-közeli sajtó kritikátlanul átvette, kicsit még meg is toldotta: a Barikád egyik tavalyi cikkében egyenesen az olvasható, hogy „a bűnözési statisztika a nullával egyenlő”, és hogy „totális rend” van. A Polgármester Online – feltehetően szintén csak a polgármester állításaira alapozva – azt írta, „2007-ről 2008-ra kétharmaddal csökkent a bűncselekmények száma, 2008-ról 2009-re ismét kétharmaddal.” Még olyan, egyébként az érpataki modellel kritikus hírportálok, mint az Index is tényként kezelte, hogy drasztikusan nőtt a közbiztonság Érpatakon.

Mivel cinikus állatok vagyunk és bemondásra nem igazán hiszünk el semmit, augusztusban mi is ellátogattunk Érpatakra, hogy utánajárjunk, mi igaz az „érpataki csodából.” Ezzel együtt elindítottunk egy közérdekű adatigénylést a rendőrségen, akiktől kikértük az Érpatakra vonatkozó, 2006 és 2013 közötti bűnözési statisztikákat. Emellett, hogy legyen viszonyítási alapunk, hasonló statisztikákat kértünk hat hasonló adottságú környékbeli településről.

SAM_0531.JPG

Ha a rendteremtés alatt a külsőségeket értjük, abból Érpatak valóban jól vizsgázott: az utcák tiszták, a köztereket láthatóan rendszeresen söprik, a porták többnyire (ahogy az elő van írva) rendezettek, bár pár helyen láthatók bedőlt, omladozó homlokzatok, szemetes udvarok. A falut bejárva hamar szembeötlik, hogy cigánysor tulajdonképpen nincs a faluban. Ezt később az általunk megkérdezett cigány srác is megerősíti, mint mondja, Érpatakban mindenképpen jó, hogy „a cigányok és a magyarok sosem éltek külön”, és részben ezért sem voltak soha erősek az etnikai feszültségek – ez persze felveti a kérdést, hogy vajon hogyan lenne alkalmazható az ilyen feszültségek által sújtott, szegregált települések problémáinak megoldására az 5 százalékos cigány kisebbséggel rendelkező Érpatakon bevált(?) modell?

A közmunkaprogramot, ami Érpatakon már a Fidesz közmunkaprogramja előtt is létezett szinte mindegyik általunk megkérdezett helyi lakos dicsérte, a közbiztonságról érdeklődve azonban ellentmondásos válaszokat kaptunk: az előbb említett fiú és vele levő haverja szerint valamennyit javult a közbiztonság az utóbbi években, bár szerinte a helyzet korábban sem volt súlyos. Ennél nagyobb problémának tartja, hogy szerinte az önkormányzat fölösleges dolgokra veri el a közpénzt – példaként említi például a főtértől nem messze levő egykori halastavat és környékét, amely mára inkább hasonlít egy szemétlerakóra. Mint mondja, bőven rendbe lehetett volna tenni például abból a pénzből, amiből a tó melletti szabadtéri színpad épült, amelyen „egyszer volt egy előadás, utána semmi”. Egy középkorú cigány férfi szintén úgy látja, nagyobb lett a rend OMZ polgármestersége óta. „Jó a közbiztonság” – válaszolja tömören egy idősebb asszony.

Másoktól azonban olyan panaszokat hallunk, amilyeneket bármelyik más tiszántúli faluban elhangozhatnának: „Nem merek kakast tartani, mert az elárulja, hogy van tyúk is” – mondja a helyi kocsma egyik vendége. „Amikor még voltak csendőrök, akkor az is elbújt, aki nem csinált semmit, bezzeg most semmi fegyelem nincs” – nosztalgiázik egy idősebb úriember. Többen emlegetik, hogy nemrég ellopták az egyik templom kapuját, mások a saját kárukra, fényes nappal történt betörésre, bicikli-, gázpalacklopásra panaszkodnak.

SAM_0524.JPG

A rendteremtésről többeknek nem is OMZ, hanem Fekésházi Szabolcs volt újfehértói rendőrkapitány jut az eszükbe. 2008 végén ugyanis az újfehértói rendőrőrshöz csatolták Érpatakot is, ezt követően rendszeresen átjártak a faluba járőrözni a fehértói rendőrök. Az is különös, hogy nem sikerült olyan embert találnunk, aki tudta volna, mi az az érpataki modell. Illetve voltak, akik tudták, hogy a polgármester előszeretettel emlegeti, de hogy a hétköznapokban hogyan nyilvánul meg a lakosság „építőkre” és „rombolókra” való felosztása, arra nem tudtak példát mondani. „Hol van itt modell?” – kérdez vissza a kocsmában felkeresett férfi. Bár OMZ szerint a faluközösséget különféle magasztos, spirituális, sőt, lovagi eszmék alapján szervezte meg, többen csak nevetve legyintettek a polgármester jelmezes performanszaira, az általa alapított vallási szervezetekre és eszméire vonatkozó kérdéseinkre. Egy férfi szerint valójában „csak arról van szó, hogy a polgármester játszik a falu pénzével, a választásokkor meg itt is meg lehet vásárolni elég cigány szavazatot.”

Az érpatakiak elmondása alapján arra a kérdésre, hogy tényleg növelte-e a közbiztonságot az érpataki modell, a válasz egy erős talán. Nézzük hát, mit mondanak a rendőrség statisztikái?

Ami először feltűnik, az az, hogy OMZ egyszerűen hazudott, amikor azt mondta, hogy az érpataki modell bevezetése után, „2007-ről 2008-ra kétharmaddal csökkent a bűncselekmények száma”. Ebben az időszakban nemhogy csökkent, de 89-ről 105-re emelkedett a bűnesetek száma, beleértve a közterületen elkövetett bűntetteket, a garázdaságokat és a betöréseket.

2008-ról 2009-re azonban tényleg csökkent a bűntények száma, főként azért, mert a lakásbetörések száma drasztikusan visszaesett. Bizonyára emlékeznek még az olvasók, hogy mi is történt 2008-ban: ekkor csatolták Érpatakot a Fekésházi Szabolcs vezette újfehértói rendőrőrshöz, és nőtt a rendőri jelenlét. Szintén ekkoriban hirdették meg a „Hálószövők a Biztonságért” nevű kormányzati programot, aminek keretében több rendőrőrs – köztük az újfehértói is – pénzbeli forrásokat kapott, amelyből újabb rendőröket vehettek fel, új járőrkocsikat vehettek, fokozhatták jelenlétüket a térségben. Minden bizonnyal ennek a hatását mutatják a számok, ennek azonban nem sok köze van sem az érpataki modellhez, sem az „építőkhöz és rombolókhoz”, sem az általa hangoztatott ezoterikus-rendpárti szólamokhoz.

SAM_0527.JPG

A 2008-at követő években ingadozott a bűncselekmények száma, de 2013-ban már ismét nagyjából annyi bűntény történt, mint az „érpataki modell” bevezetése előtt. Az elmúlt években az összes bűncselekmény száma nem csökkent jelentősen, annak ellenére, hogy egyes bűncselekmény-típusok valóban visszaszorultak – vagyis a nagy „rendteremtés” közepette sikerült újfajta bűnelkövetési formákat is meghonosítani a faluban. Az összes bűncselekmény-típusról sajnos nem kaptunk kimutatást, bár az például az látszik a fenti táblázatokból, hogy a súlyos testi sértések megszaporodtak. Utóbbi azért is érdekes, mert OMZ előszeretettel hangoztatja, hogy 2007 előtt a környékbeliek „Vérpataknak” csúfolták a falut az elharapózott erőszak miatt – a számok alapján ez az elnevezés sokkal inkább illene az érpataki modell szerint vezetett falura. Szintén elmondható, hogy Érpatak, más nyírségi településekkel összevetve nem, hogy nem a béke szigete, de OMZ vezetése alatt is stabilan a térség balhésabb települései között van. Sőt Nyírgyulaj és Nyírkáta azzal együtt jóval biztonságosabb, hogy a népessége nagyobb, és – jobbikos olvasóink kedvéért – ezekben a falvakban kétszerannyi cigány él, mint Érpatakon.

A látottakat összefoglalva tehát megállapíthatjuk:

-          Az érpataki modell nem javított a közbiztonságon.

-          Ehelyett újfajta bűnözési formák jelentek meg a faluban a bevezetése óta.

-          A rendőrök utcai jelenléte egy bizonyos fokig javított a helyzeten.

-          Érpatak nemhogy nem emelkedik ki a térségből, de bűnözés szempontjából az átlagnál rosszabbul áll.

-          Orosz Mihály Zoltán vagy hazudik, vagy nem tudja, miről beszél.

Végül összehasonlításként nézzük meg egy másik, szintén a rendteremtésről elhíresült polgármester, Bogdán László, és faluja, Cserdi teljesítményét:

grafcserdi.png

A bejegyzés trackback címe:

https://korutonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr956704369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbateman 2014.09.17. 11:19:54

Addig jó, amíg az ilyen vállalhatatlanul hülye bugrisok az elbaszott nyírségi falvak szintjén tudnak csak tobzódni. Majd ha már Vona Gábor miniszterelnöksége alatt egy terület élet-halál uraként viselkedő államtitkárok is lesznek, na az már igen!

Szerencsétlen hülye ez a faszi, tulajdonképpen leírni és kimondani is bűn a nevét. Egy rossz vicc!

diszkriminans (törölt) 2014.09.17. 11:25:11

Csak Bogdán László nevét nem tűzhetik a zászlójukra a Jobbikosok, mert ő maga is cigány.

hambig 2014.09.17. 11:34:56

@mrbateman: Nagyon sok igazság van abban amit mond.

kaamir 2014.09.17. 11:35:18

Fideszeseket / jobbikosokat soha nem zavarta a valóság, a tények, az adatok. Ezek már valami álomvilágban élnek, ahonnan sehogy nem lehet kirángatni őket.

high up! 2014.09.17. 11:35:44

Érpatak = suttyó Átlaghülyemagyar a hatalomban.

Ezt hivják ezek a 3 osztályos jobbikos manifeszt elmebetegek Szebb jövőnek?

hambig 2014.09.17. 11:43:42

@kaamir: Kb olyan , mint az Időkerék a Hősök terén. Az a cucc nem volt hajlandó működni normálisan, de a ballib média és a sleppje meg volt győződve róla, hogy az működik.
Mindenhová jutnak zakkantak.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.17. 11:46:01

Vannak szimpatikus elképzelései Orosz úrnak, de valóban tetten érhetők nála az elmeháborodottság megnyilvánulásai is.

@high up!: miért magyarozol, szarházi? Remélem, te már elhúztál innen!

mrbateman 2014.09.17. 11:53:11

@hambig: Határozottan NEM!
A krumplileves, az legyen krumplileves! Ha másért nem, hát ritkaságukért becsüljük meg a teljesen egyértelmű dolgokat és mondjuk ki határozottan: Ez az ember vállalhatatlan!

Nem hülye, nem elmeháborodott, mert pontosan tudja, hogy miért csinálja...sajnos. A demokrácia áldása az, hogy eltűrjük, mint választott tisztségviselő, ahelyett, hogy két kurva nagy pofon és egy valagbarúgás után csendben rácsuknák a kertjének kapuját, ahogy érdemelné!

high up! 2014.09.17. 11:59:31

szia gyökér istóci!

ég a pofád ugye? Ez a te vezéred: egy tök sapka alatt egy 30 IQ-s fej. Ez ugye a a kuruc-magyar jobbik szebb jövő.

Még az 5 éves gyerekek is röhögnek rajtatok, ti elmebetegek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.17. 12:04:04

Az összehasonlítás akkor lenne igazán korrekt, ha Cserdinél is szerepelne 6 környékbeli falu, meg hogy volt-e ott is rendőrségi átszervezés, addig ez a befejezés inkább a demagóg irányba viszi el az egyébként jó posztot.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2014.09.17. 12:07:40

Most akkor mégsem működik? Má én is elhittem...

hambig 2014.09.17. 12:14:39

@mrbateman: A szabad demokratikus választásoknak van egy ilyen tulajdonsága, ne tegyünk ellene, pont ez a lényege.
Nem élek ott , nem szavazok ott, így annyit tudok mondani, hogy budapesti lakosként a fejemet vertem éveken keresztül a falba demszky sokadik megválasztása után. Ez van sajnos.

OMZ-ről volt egy riportfilm ahol a helyi nem tudom milyen státuszú gyermekvédelmes embert keresték fel, hogy miért nézi el, hogy életveszélyes körülmények között vannak gyerekek -szemét, szigeteletlen kábel amin lopják az áramot stb - akkor például tökéletesen igaza volt.

Nazareus 2014.09.17. 12:24:28

A blogirot idezve: Mivel cinikus állatok vagyunk és bemondásra nem igazán hiszünk el semmit", nem tudom miert kellene hinni a blogironak, hogy igaziak az adatok es nem o talalta-e ki azokat? Foleg igy valasztasok elott gyanus a sardobalas :-) persze az is lehet, hogy igaz, de az igazsagnak mindenki csak maga tud utanaharni.

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2014.09.17. 12:35:21

Aham... És nyilvánvalóan minden bűnesetet bejelentettek minden évben. Hihető.

Ráérek 2014.09.17. 12:54:12

Nem olvastam vissza a kommenteket, de arra nem volt kíváncsi a blogger, hogy a bejelentett vs. nem bejelentett bűncselekmények között mekkora volt az eltérés...???

Mert ugye úgy könnyű pofázni, hogy csak a rendőrségre bejelentett ügyekről vesz tudomást... Holott ismerjük, hogy vidéken egyszerűen lebeszélik a feljelentésről az ecceri polgárt "úgy se lesz meg a tettes" kifogással... Nekik meg iszonyú sok papírmunka.

Szóval hátrébb az agarakkal!

Ráérek 2014.09.17. 12:55:44

hová lett a kommentem???

Bobby Newmark 2014.09.17. 12:58:55

@Ráérek: @xanax: Mivel ez igaz mind az előtte, mind az utána állapotra, így nem értem a problémát.

Továbbá hiányzó adatokkal nem fogtok hitelteleníteni létezőket, az csak a hülyéknek érv, hogy azt hihessenek ami jól esik a valóság helyett.

hopptarisznyarák 2014.09.17. 12:59:50

Bogdán Lászlót sok agyhalott liberó isteníti, pedig úgy beszél a cigányokkal mint az állatokkal És csak azért engedelemskednek neki, mert cigány. Egy fehérnek csak akkor engedelmeskednének, ha géppisztollyal kényszerítenék őket. D talán eljön még az idő...

ZON 2014.09.17. 13:10:46

Láttam az illetőt kb. egy hete a nyíregyházi Korzó bevásárlóközpontban. Sujtásos mentében, darutollas kalapban rendelte meg a kínai kaját, aztán műanyag villával tolta. Ahelyett, hogy nyereg alatt puhított húst fogyasztana.

R9naldo 2014.09.17. 13:27:41

"Mivel cinikus állatok vagyunk és bemondásra nem igazán hiszünk el semmit, augusztusban mi is ellátogattunk Érpatakra, hogy utánajárjunk, mi igaz az „érpataki csodából.” "

Nagyon helyes! Kár, hogy kevés ilyen "utánajárás" van.

Ugyanakkor a cikk (véleményem szerint!) nagyon manipulatív és hemzseg az elemzési hibáktól, a végkövetkeztetés pedig egyszerűen csapnivaló (szerintem!).

1. Orosz Mihály Zoltán (akit én személy szerint elmebetegnek tartok) 2005-óta polgármester, az ő regnálásától számít az érpataki modell (index cikk: index.hu/belfold/2011/07/18/fejbe_verik_a_rendet_erpatakon/). Tehát 2005 elöttről kellenének statisztikai adatok.

2. A feltételezésed szerint 2007-től van érpataki modell (kérjek tegyél be egy hivatkozást, bármit ami igazolja, hogy 2007-től működik a modell és nem 2005-től). Szóval ha 2007-től működne, akkor is legalább 2000-től kellene előző adat, hogy össze lehessen hasonlítani a megelőző időszakot és a modell időszakát (legalább ugyanannyi év álljon rendelkezésre).

3. Ami a legnagyobb hiányosság: csak az összbűncselekmények számár hasonlítod össze. Ha összeadjuk a mellette levő oszlopokban az összegeket, amik feltételezésem szerint (hiszen a többiről nem adtál információt) a legsúlyosabb bűncselekmények akkor azt láthatjuk, hogy ezek súlya ( az összbűncselekményekhez képest) csökkenő tendenciát mutat, ergo azt mondhatjuk, hogy a súlyasobb büncselekmények esetében működik az érpataki modell.

4. Mivel nem adtál információt a többi, hiányzó bűncselekményről, így feltételezhető, hogy ezek nem súlyos bűncselekmények. Tehát a komolyabb bűncselekmények csökkenek, de az összes esemény száma nő. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kisebb események száma nő. Nem tudom mik eshetnek ezek közé de talán a szemetelés, koszos, rendezetle porta, stb. is lehet. Ha ez így van akkor pedig érthető, hogy az össz bűncselekmény nő mert a rendőrök a polgármester nyomására gondolom "jobban odafigyelnek" ezekre az esetekre és szigorúan büntetik. Tehát itt bukik a végkövetkeztetésed, hogy a modell nem működik, sőt pont azt mutatja, hogy a súlyosabb eseteknél igenis működik.

5. A cserdii polgármester grafikonját csak így bedobni (egyéb info nélkül) megint csak manipuláció. Megnéztem és cserdiben 406-an laknak (hu.wikipedia.org/wiki/Cserdi), Érpatakon 1681-en (hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rpatak). Ha elosztod a büncselekmények számát (én a maximumot és a minimumot hasonlítottam össze) az egy főre eső büncselekmények száma Érpatakon alacsonyabb. Szóval ez itt konkrétan megint öngól. Bár a cserdii trend mindenképp figyelemre méltó (ha igaz, ennek nem néztem utána).

Ne érts félre, nem a modell mellett vagy ellen szeretnék állástfoglalni. Azzal van bajom, hogy úgy állítod be az egészet, hogy Te nagyon utánajártál de az elemzés tele van hibákkal és a végkövetkeztetés pedig egyszerűen ellentettje annak amiket az adataid mutatnak. Az pedig, hogy találkoztál Pista bácsival és Orsi nénivel és ő azt mondta, nem képezheti egy objektív elemzés részét.

Ezt az elemzést (ha objektínek, pártatlannak akarod beállítani) úgy bukna el a suliban, hogy még talán 1-est sem adna rá a tanár.

Elnézést, ha túl nyersen fogalmaztam. :)

oszt jónapot 2014.09.17. 13:32:07

@ZON: Nyilván. Mint ahogy az ősmagyarok is az Auchanban vették a kenyeret aug 20-ra, miután multiztak egy szép nagyot. :D

szocske_ 2014.09.17. 14:02:47

függetlenül attól, hogy működik vagy sem a modell, a rendőrségi statisztikák nem igazán nyújtanak érdemi információt, hiszen azok a bűncselekmények (tyúk- és biciklilopás), amit leginkább közvetlenül éreznek a hasonló falvakban élők, általában nem szerepelnek a statisztikákban, mert általában be sem jelentik, mivel nincs sok remény a megtalálásra.

PR_fact 2014.09.17. 14:05:45

@hopptarisznyarák: Ha az érpataki polgármester olyan hangot ütne meg a helyi cigányokkal, amilyet Bogdán megenged magának a közmunkásokkal szemben, akkor a taszjelenti és társai szünet nélkül ezt harsogná. Persze amit szabad Bogdánnak .... mert köztudott, hogy csak fehér ember lehet rasszista :)

Bodixxx 2014.09.17. 14:30:23

Mostanában már Gyöngyöspatát emlegetik nagyon!

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2014.09.17. 14:48:47

Hú, namost nagyon megfogták OMZ-t... Ez a lejárató oknyomozó cikk ami persze ugye ellenőrizhetetlen csak a kampány része. Aki ennek bedől az nyugodtan retteghet egész délután az RTL hiradóig, majd átkapcsolva bólogathat könnyes szemmel az ATV-n...
No, teccikérteni ezt a "szörnyeteget" többször is megválasztották, lassan mondom meg-vá-lasz-tot-ták, bizony a helyiek. Ha nekik OK akkor innen a "körúton túlról" miafaszt okoskodunk?
Inkább legyen ez az "elmebeteg"-nek hívott OMZ a szomszédom, mint Kalányos Hozéármándó és népes családja....

troni 2014.09.17. 16:27:30

Hamarosan kiderül, hogy működik-e a modell. Ha újraválasztják OMZ-t, akkor igen. Bár gyanítom, hogy nem véletlenül született meg épp most a cikk.
Ami a statisztikákat illeti: Ha egy felelős vezető rá tudja venni a polgárt, hogy tegyen feljelentést az őt ért bűncselekményekről, azzal sokat tud rontani statisztikán, de a romló adatok miatti megnövekedett rendőri (és egyéb) jelenlét sokat tud javítani a tényleges biztonságon.

Nzoltan 2014.09.17. 16:42:25

Az érpatak modell egyik alapja a būncselekmëny bejelentése, bizonyítékok készítëse. Nem lepōdnék meg, ha a megnövekedett statisztikai adatok mellett is drasztikusan javult volna a közbiztonság.

Ne felejtsük el, a Magyar Posta is volt mãr Európa legmegbízhatóbb postája.

ephart 2014.09.17. 17:07:06

nos körúton belüli poster.enged meg a település lakóinak hogy ők döntsék el milyen is volt az elmúlt időszak.hidd el jobban tudják mint te a Síp utczából

űrszelvény (törölt) 2014.09.17. 18:32:12

Jó, akkor nem szavazunk az érpataki modellre. De a liberális-modellre is csak akkor, ha majd mutatnak számszerű adatokat arra vonatkozóan, hogy "megélhetési bűnözés", "integráció kell, nem megfélemlítés", stb.. meghirdetése óta drasztikusan csökkentek a bűncselekmények.

Attól tartok megint 80%-nyi átlaghülyemagyar leszek perceken belül, pedig csak logikusan alkalmazom a poszt logikáját :)

Démonmac1 2014.09.17. 23:16:23

Eddig is egyértelmű volt, hogy ennek az elmebetegnek, nem fog összejönni..
A rendteremtésnek nem az a módja, hogy agyhalottat kinevezünk polgármesternek.

2014.09.18. 00:59:16

@ephart: Tudod, egy lehetőségből nem könnyű választani... Kádárt is imádtuk, nem? Mindig 98-99%-os arányban szavaztuk meg. Mert a magyar márcsak ilyen. Egyből egyet tud választani... Amúgy a cikket olvastad?

2014.09.18. 01:01:52

@Nzoltan: Az érpatak modell egyik alapja a būncselekmëny bejelentése, bizonyítékok készítëse. Nem lepōdnék meg, ha a megnövekedett statisztikai adatok mellett is drasztikusan javult volna a közbiztonság."

Világos, ha a polgármester azt mondja, hogy a bűncselekmények száma kétharmadával (!) csökkent, akkor azt nyilván úgy értette, hogy nőtt, mert ők buzdítják bejelentésre a károsultakat!
Vazzzzzzze!!!! Magyarázni azt nagyon tudtok!

2014.09.18. 01:05:49

@troni: Neked is: ha a polgármester azzal kérkedik, hogy kétharmadával csökkent a bűncselekmények száma, ne magyarázd már el, hogy ez azt jelenti, hogy nőtt, mert ők buzdítják a károsultakat feljelentést tenni! Úgy csökken, hogy nő, mert a polgármester növekedéssel csökkenti...
Tiszta, fideszes érvelés. Ezt vajon oktatják? Emlékszem, valamelyik zseni mondta a fidesztől, hogy a negatív növekedés is növekedés.

Hajagos Máté 2014.09.21. 19:27:37

Az utolsó hozzászólónak: lehet egy tartalommal, egy hozzászólással egyet nem érteni, de ennek a blognak az egyik legfőbb célja, hogy ne az legyen a fő érv, hogy " tiszta fideszes érvelés". Igaz ez bármelyik pártot behelyettesítve.

Nancsibacsi 2014.09.22. 10:20:33

Mondjuk a lakásbetörések száma az tényleg felére csökkent (22-ről 11-re), meg kb minden részösszegnél látható a csökkenés. Fura ez a statisztika, mert az összesen részletezése kb az 1/3 részét se adja ki. Van 94 bűncselekmény, 30-ról tudjuk hogy mi, a maradék 60 meg micsoda?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.04.28. 17:23:27

a nem jobbikosok szerint is probléma van a cigányokkal. elég rájuk nézni.
süti beállítások módosítása