Magyarország új nézőpontból, mellébeszélés nélkül.

A Körúton Kívül

A Körúton Kívül

Kaméleon Top 10: A magyar közélet legnagyobb köpönyegforgatói

2014. október 02. - AKörútonKívül

Vtumblr_mb6vseGO291rgszodo1_500.gifilágszerte élő tévhit, hogy a szabad lehetőségek hazája az Egyesült Államok. Ezt azonban ideje lenne végre elfelejteni, és felismerni: a rendszerváltás óta egyértelműen Magyarország a szabad lehetőségek hazája! Hol máshol fordulhatna elő, hogy volt szkinhedsrácból a baloldal fővárosi vezére, komcsi csasztuskaszerzőből a keresztény-nemzeti mozgalom szószólója, Soros-ösztöndíjon kiképzett liberális pártvezérből az illiberalizmus pápája legyen? A KörútonKívül blog ezekből a csodálatos karrierekből, átváltozásokból válogatta össze a legizgalmasabbakat.

 

 

 

10. Molnár Zsolt

mzs.png

Tulajdonképpen nincs azzal komolyabb baj, ha valaki 17-20 éves kora között azzal próbálja a frászt hozni a szüleire, hogy kopaszra nyírja a fejét, leckeírás közben Skrewdrivert bömböltet, esetleg még egy MIÉP-gyűlésre is elkeveredik. Viszont ha az illető később politikus lesz, annyi mégiscsak elvárható tőle, hogy elmondja, „igen, egy hülyegyerek voltam akkor, de már elmúlt, különben is, más is volt fiatal”. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke azután sem volt hajlandó elismerni, hogy hülyeséget csinált (t.i. hogy részt vett a Göncz Árpádot kifütyülő bőrfejűek gyűlésén), amikor az igazság már mindenki számára nyilvánvaló volt, sőt, a sunnyogást még beismeréssel felérő lemondása után is folytatta. Ehhez tegyük hozzá, hogy ügyvédi karrierjét még a helyi Fidesznél kezdte, és Molnár Zsolt már is stabilan felkerült listánk tízedik helyére.

9. Büki Tamás

mg.png

Az idei önkormányzati választások előtt kisebbfajta botrányt kavart ez a kevéssé ismert XVI. kerületi képviselő, aki ezúttal a Baloldali Összefogás színeiben jelöltette magát a közgyűlésbe. Tudniillik, kiderült róla, hogy pár éve még Polgár „Tomcat” Tamás szélsőjobbos köreihez tartozott, valamint ő írta a Molnárgörény című blogot is, ahol Gyurcsányra és Bajnaira csak, mint „a két patkányra” hivatkoztak, máskor meg olyan zsidózó-cigányozó cikkeket közöltek, amikbe a Kurucinfó is belepirulna. Büki következetességére jellemző, hogy a riporterek kérdésére először letagadta, hogy ő írná a blogot, majd ezután a Molnárgörényen hosszú cikkben írt arról, hogy mekkora lelkiismereti válságot okoz neki, hogy MSZP-s színekben „kell” indulnia. Büki egyébként igazi túlélőgép, a ’90-es évek óta volt már SZDSZ-es és független képviselő is, de úgy tűnik, gyűjteményébe az MSZP-frakciótagsági igazolvány mégsem fog bekerülni.

8. Szentmihályi Szabó Péter

rtlszentmihalyi.png

Az egykori pártfunkciból MIÉP-es propagandistává/antiszemita uszítóvá, aztán jobbikos háttéremberré, majd Magyar Hírlapos­ publicistává, végül csaknem római nagykövetté vedlő Szentmihályi Szabó részletes életpályájának bemutatása helyett álljon itt csupán két tőle származó versidézet:

Hol késel, kommunizmus,
boldogságom, tiszta szerelmem?
Boldogságunk, tiszta szerelmünk.

A bőség kosara! A jognak asztala!
A szellem napvilága!
Ehess, ihass, ölelhess, alhass!

(Szentmihályi Szabó Péter: Nyers Fohász a Kommunizmusért, 1977)

Árpád lobogóját
őrizzük meg együtt,
s akik most is óvják,
nevük ne feledjük.

Bátor férfiak, büszke nők -
adjon az Isten szebb jövőt!

(Szentmihályi Szabó Péter: Magyar Gárda, 2007)

Szentmihályi-Szabó egyébként azért is érdekes színfolt listánkon, mivel a mai napig nem döntötte el, hogy ő egyáltalán fideszes vagy jobbikos, ugyanolyan otthonosan mozog a Jobbik rendezvényein és az Attila Király Szabadegyetemen (ahol az sem zavarja, ha nemzetiszocialista nézeteket valló oktatók a kollégái), mint a CÖF rendezvényein vagy fideszközeli lapok szerkesztőségében – vagyis kaméleonunk most is folyamatosan, napról napra változtatja a színét.

7. Szabó „Tuareg” Gábor

jofiuk_szabo1.jpg

Szabó Gábor, a Tuareg blog szerkesztője idén nyáron azzal keltett feltűnést az ellenzéki politikában azzal, hogy megalapította az általa vezetett, saját szavai szerint „Magyarország legdinamikusabban növekvő politizáló civil szervezetét”, az Ország Gyűlése Mozgalmat.

„Én hosszútávfutó vagyok, és akik ismerik az életutamat, azok tudják: mindig célbaérek” – írta egyszer magáról blogján az önjelölt népvezér. Szabó valóban sokszor célba ért már, jónéhány párt színeiben: 1998-ban az SZDSZ jelöltjeként lett közgyűlési képviselő, majd frakcióvezető, végül a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat igazgatója. Az önkormányzattal az után romlott meg a kapcsolata, hogy közel 70 millió forintot „tüntetett el” a kerület kasszájából. Szabó ezután a Fideszhez dörgölőzött, és hamarosan ismét az önkormányzat alkalmazottja lett, amíg le nem bukott azzal, hogy alvilági figurákat („Jófiúk”) vett fel az önkormányzat biztonsági szolgálatába. Ezután bepróbálkozott az MSZP-nél, ekkoriban indította blogját is, ahol kezdetben az Együtt-2014-nek kampányolt, végül Gyurcsány Ferencben „elkötelezett” híve lett. Így indította el mozgalmát, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy felállított egy sátrat („Demokrata Erőd”) a Kossuth téren. Szabó ennek ellenére jókora médiafigyelmet kapott, és a mozgalmát több ellenzéki politikus is támogatásáról biztosította.

Csínytevéseit Tuareg az Ország Gyűlése Mozgalom vezetőjeként is folytatta: először a „civil mozgalom” nevében felajánlotta Gyurcsánynak a Kossuth teret, majd felszólította híveit, hogy a főpolgármester-választáson szavazzanak Bokros Lajosra az azóta visszalépett MSZP-DK-Együttes jelölt, Falus Ferenc helyett.

6. Bencsik András

bencsikandras_benn.jpg

A kommunista múltú Békemenet-szervező tulajdonképpen semmit nem csinál másként, mint amikor a ’80-as években a Népszabadság Pártélet-rovatát szerkesztette. Csak annyi történt, hogy Kádár helyét átvette Orbán Viktor, a Népszabadságét pedig a Demokrata, igaz, a megbonthatatlan orosz-magyar barátságot ma is ugyanúgy támogatja, mint 30 éve.

Bencsik egyébként azt állítja, sosem volt kommunista – ez a tények ismeretében viszont inkább csak ront a helyzetén, ezek szerint ugyanis 1986-ban is csak a pénz- és karrierlehetőség miatt követelte nagy hanggal az ifjúság internacionalista nevelését, nem őszinte meggyőződésből. Hasonló okokból dolgozhat most is a Fidesznek, ugyanis 1998 előtt még úgy vélte, a Fideszre szavazni „az elmebaj minősített esete”.

5. Szili Katalin

szili_gyurcsany.jpg

Szili Katalin karrierjét az MSZMP-ben kezdte, majd az MSZP-ben vitte sokra – egyelőre sajnos eléggé standard életút, listánkra nem is ezért, hanem az elmúlt néhány évben történt ügyei miatt került fel. Szili ugyanis 2010 után felvette a „becsületes baloldali” szerepét, kitálalt Gyurcsány Ferenc kínos ügyeiről, majd a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését is megszavazta.

2014-re aztán nagyjából világossá vált, hogy Szili nem a baloldal lelkiismerete, csak egy szégyenérzet nélküli megélhetési politikus. Áprilisban pártja, a KTI több hasonló bizniszpárttal együtt ajánlószelvény-másolási ügybe keveredett, augusztusban pedig Medgyessy Péter a Gyurcsány-féle puccs egyik fő felelőseként nevezte meg. Sajnos az önkormányzati választásokon már nem lehetett olyan könnyen milliós állami kampánytámogatásokhoz jutni, mint az országgyűlésin, ezért Szili mostanában a Fidesz kampánycsapatában tevékenykedik.

4. Csányi Sándor

 OCS_1.jpg

Sok összeesküvés-elmélet fontos eleme, hogy van valamilyen háttérhatalom, amely Magyarországon egyszerre mozgatja mindegyik pártot. Furcsa módon egyikben sem szerepel Csányi Sándor OTP- és MLSZ-elnök, pedig ő az az ember, akinek papírja van róla, hogy egyszerre pénzelte az Orbán-kormányt és a Bajnai-féle Együtt-2014-et. Csányi valószínűleg tényleg tehetséges üzletember, de sokoldalú politikai kapcsolatok nélkül biztosan nem vált volna belőle az ország leggazdagabb embere. Csányi ugyanis tényleg mindenkit megvásárolt: Horn Gyulánál kibulizta, hogy az ő koncepciója szerint privatizálják az OTP-t, Gyurcsány alatt segítette a fideszközeli üzletembereket, közben lassan az összes kormány számára érinthetetlen, megkerülhetetlen tényezővé vált. Jellemző, hogy Csányival még egy hasonlóan gátlástalan oligarcha, Lázár János sem bírt el, és hogy Orbán is kénytelen volt neki kárpótlást fizetni a bankok megadóztatásáért cserébe. 

3. Orbán Viktor

portre1_n.jpg

Könyvtárnyi irodalma van annak, Orbán Viktor hányszor mondott ellent korábbi önmagának. A legaktuálisabb példa a liberalizmushoz való viszonyának fejlődése, korábbi önellentmondásait pár éve külön blogon gyűjtötték össze. Orbán pályafutását KISZ-titkárként kezdte, Soros György pénzén tanult, pártjával együtt a Liberális Internacionálé tagjává vált. Amint meglátta a piaci részt  jobboldalon, a Fideszt pár hét alatt alakított nyugatos-polgári-konzervatív mozgalommá, mostanában pedig nagyjából Kádár János és Vlagyimir Putyin keverékeként építi az illiberális államot.

Orbán kaméleonságát nem hogy titkolná, hanem valahol még rá is játszik: jó érzékkel ismerte fel, ahogy a magyar társadalom kiábrándult először a gulyáskommunizmusból, majd a rendszerváltás utáni liberálisnak mondott kísérletből. Napjainkban játszott karakterének lényege, hogy ő is csak egy közülünk, ő is hitt ezekben az eszmékben, és velünk együtt látta és tapasztalta meg ezek buktatóit, majd levonta a tanulságokat, és megtalálta a megoldást. Ez az azonosulható szerep ott bukik meg, hogy Orbán nem valami passzív elszenvedője, hanem az egyik legmeghatározóbb politikusa volt az elmúlt 25 évnek, és ugyanúgy felelős a rendszerváltás zátonyra futásában, mint a baloldal egyes vezetői.

2. Bogár László

bogar.png

Mi is unjuk már a kommunistából radikális jobboldalivá váló figurákat, de hát annyian vannak, hogy a teljes listát összeállíthattuk volna ilyen alakokból. A Magyar Hírlap publicistája, aki haverjához, Szentmihályi Szabó Péterhez hasonlóan ingázik fideszes és jobbikos rendezvények között, kimaxolta az MSZMP-tagságot: tagsága csak az állampárt 1989-es feloszlatásával szűnt meg. Ez nem akadályozta meg abban, hogy belépjen az MDF-be, akik a parlamentbe is bejutatták. Bogár László manapság egy összeesküvés-elmélettel házal, mely szerint van valami sötét világerő, ami a honfoglalás óta azon munkálkodik, hogy tönkretegye Magyarországot, ennek a tervnek része volt ’90-es évek privatizációja és az EU-csatlakozá is. Azzal már nem szokott büszkélkedni, hogy a jelek szerint ő is ezeknek a gonosz erőknek dolgozott: 1990 és 1994 között a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára volt, a Horn-kormány alatt pedig a költségvetési és pénzügyi bizottság, ezen belül a privatizációs, az államháztartási és az Európai Unióhoz való csatlakozással foglalkozó albizottságok, valamint az európai integrációs ügyek állandó bizottságának tagja volt.

1. Kerényi Imre

kerenyi_5.jpg

Kerényi Imréről sokan úgy gondolják, hogy egy elkötelezett Fidesz-fanatikus, aki valószínűleg az első, Hősök terén tartott beszéde óta reménytelenül szerelmes Orbán Viktorba. Nekünk viszont meggyőződésünk, hogy Kerényinek a szó szoros értelmében nincsenek elvei, és bárhova odaáll, ahol karrierlehetőséget lát ­– és ez sajnos be is jött neki. Nézzük végig eddigi pályafutását: a ’80-as években MSZMP-tagkönyvvel a zsebében dolgozott színházi rendezőként, közben szörnyű kínokat átélve „kellett” a párttitkárral együtt konyakozni, majd elviselnie, hogy Aczél elvtárs színházigazgatóvá nevezi ki.

1990-ben jó ütemérzékkel hirtelen rájött, hogy valójában végig elkötelezett antikommunista volt, aki belülről bomlasztotta az MSZMP-t, és gyorsan belépett az MDF-be. Viszont amikor az MSZP és az SZDSZ összefogásával megalakult a Demokratikus Charta (és mindenki számára világossá vált, hogy a következő választásokon semmi esélye az MDF-nek), Kerényi hamarosan már az ő soraikban védte a demokráciát, Horn Gyula választási győzelmét pedig így értékelte: „Nem vagyok sem MSZP-s, sem SZDSZ-es, mégis azt mondom, hogy győztünk. Mert a politikai életből kiszavaztuk a hisztériát. A szélsőségektől elhatároltuk magunkat.” Aztán jött 1998, és Kerényi hogy-hogy nem megint (az ekkor már a Fidesz vezette) jobboldalon találta magát, ahol azóta is jókora állami fizetésért végez minimális munkát.

25 év alatt négy pártot is elárulni kipróbálni, miközben az ember karrierje töretlenül ível felfelé: ez még a magyar közéletben is egyedülálló teljesítmény. A magyarországi közéleti kaméleonok listájának első helyén nem is szerepelhetne más, mint Kerényi Imre.

A bejegyzés trackback címe:

https://korutonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr416751893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.02. 08:34:40

Bencsiknél a Szentmihályinál nemigen van köpönyeforgatás. Mindketten mindigis a liberalizmust tartották a nagyobb veszélynek, nem a kommunizmust. Ők a rendszerváltozás idején is az MDF népi szárnyához tartoztak, mely baráti viszonyt ápolt az MSZMP/MSZP nagyimreista szárnyával. Ez az eszmeiség alapvetően nemzeti és antikapitalista. Azaz e két embernél csak látszat a köpönyegforgatás, valójában megdöbbentően azonos nézeteket vallanak ma és 30 éve.

Még valami: nem szabad a köpönyegforgatást összekeverni a belső fejlődéssel.

GregDzsi 2014.10.03. 13:40:17

@maxval a bircaman: egyetértek. Csak hát ha politikát keverünk a dologba, akkor ilyen "összekeverés" igazából érdekalapú lesz. Ami nettó köpönyegforgatás.

Más: Nem mosdatásból mondom, de nem hiszem, hogy egyedől lennék azzal az érzéssel, hogy Szentmihályi "Nyers Fohász a Kommunizmusért"-je tömény irónia, merő karikatúra. Kb. ilyen kamuindulók íródnak gólyatáborokban.

Kis ember 2014.10.03. 14:21:10

@maxval a bircaman:
Elég szomorú és szánalmas az olyan emberi sors, mely egész életében nem valamiÉRT, hanem valami ELLEN küzd. És ezért hol a kommunistákkal, hol a fasisztákkal tart. Persze ha igazad lenne. De nincs, mindkettő egy gerinctelen tehetségtelen féreg.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 14:35:44

@Kis ember:

Ők ketten valamiért küzdtek, a magyar harmadikutas eszméért.

krakkik · http://index.hu/ 2014.10.03. 14:45:31

nekem valahogy elegge egyoldaunak tunikez a felsorolas...pl hol van bauertomi?vagy demszkáj akit meg le is tartoztattak szamizdat terjesztesert...ez a cikk orban viktorra es az ideologia hatterorszagara lett felepitve egy-ket kamu szocival....

Kis ember 2014.10.03. 14:46:23

Persze. Hol az MSZMP-ben hol a Jobbikban. Ne nevettesd ki magad! :)

bonfred 2014.10.03. 15:12:15

Hol marad Pozsgay Imre?

oszt jónapot 2014.10.03. 15:55:15

@bonfred: Ő komcsi volt és az is maradt.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.10.03. 15:56:46

A Népszavába lemenne ez a lista.

Karácsony és a többi tehetséges báziszöld ifjúdemokrata hol marad?

Szúnyog 2014.10.03. 16:03:11

@maxval a bircaman: Bogár Lászlóra ugyanez jellemző. Alapvetően nemzeti és antiglobalista.

A szerző nagyon sok dolgot nem ért, vagy nem akar érteni. Ezért maszatol, no és hazudik.

látens liberális 2014.10.03. 16:08:05

Bokros Lajos? Az smafu.
Egyébként Bircának igaza van, ami Szentmihályit és Bogárt illeti.

Ellensúly 2014.10.03. 16:11:12

Komolytalan az írás! A szerző meglehetősen nagylelkűen bánik a „szélsőjobboldali” és hasonló jelzőkkel. Szerinte Molnár Zsoltnak a MIÉP-gyűlésen való részvétele miatt kellene szégyenkeznie, nem az MSZP-tagsága miatt. Szentmihályit antiszemita uszítónak nevezi, a kommunizmusról szóló versét pedig komolynak gondolja.

incze 2014.10.03. 16:12:44

fájóan hiányzik nekem egy-két nagy név, pl. az álamelnök úr, bayer publicista (aki alól kilendült kolumbia alsó felé a fidesz, de visszatért a pértba, amint rájött, hogy ő is kolumbia alsón van othon), mikola, pozsgai-szűrös ikercsillag, etc. (hogy ezeket a neveket mostanság jobbára a ner környékén lehet föllelni, a dolog jellegéből következik.)

én azt hiszem egy egy top 100 vállalkozás a top 10 helyett még mindig elég egyenletes és neves mezőnyt produkálna.

Bicepsz Elek 2014.10.03. 16:17:27

Mécs Imre? 1956-os halalraiteltbol Szdsz/Mszp-s politikus.

Bicepsz Elek 2014.10.03. 16:19:43

@Bicepsz Elek: Ha ott a Csanyi Sanyi akkor a Nemeth Sanyinak(Hitgyuli)is kell egy hely. Szdsz szponzor most meg alellenzeki.

2014.10.03. 16:32:10

@maxval a bircaman: Hazudsz. Erre a listára ugyan nem férsz fel, mert te nem köpönyegforgató vagy, hanem csak simán egy alávaló gazember (troll).

CJKrisz 2014.10.03. 16:32:51

No és hová tűnt Mécs Imre? Aki épp azoknak a valagát nyalja, akik '56-ban kötelet akasztottak a nyakába. De igazából ide sorolhatnánk az egykori SZDSZ-t cakumpakk. Ők mindig arra az oldalra csapódtak, ahol közelebb lehettek a moslékos vályúhoz.

ymel 2014.10.03. 16:34:39

Szentmihályitól idézz mást, légyszi, amit találtál vagy átvetted valakitől az nem ül.
Ugyanis, a "verse" épphogy a korabeli rendszert kritizálja. Az egy dolog, hogy kommunizmusról álmodik a lírai én, de éppen azért, mert a korabeli valóságban az ellenkezőjét tapasztalta.
A "jóság" hiányát írta meg a fickó a citátumban, tehát éppen nem benyal a rendszernek, hanem ellenkezőleg, ezt illene észrevenni.

spooncsocsocso 2014.10.03. 16:40:20

Görgetve lefele végig azt hittem Csintalan lesz az első, ő miért maradt ki? Történelmünk legnagyobb köpönyegforgatója.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 16:44:42

@Jules Verne:

Nem vagyok köpönyegforgató???

Pedig eddig nagyjából 5 eszmei időszakom volt!

Troll? Így azokat nevezik a magyar blogvilágban, akiknek önálló véleményük van.

AKörútonKívül 2014.10.03. 16:54:56

@incze: Tényleg meg lehetne tölteni egy százas listát közéleti szereplőkkel, jó pár nevet ki kellett hagynunk, Pozsgaiék épp, hogy lecsúsztak. A lista összeállításánál igyekeztünk olyanokat válogatni, akik kettőnél több pártot vagy politikai oldalt is kipróbáltak, egyszeri "pálfordulással" (MSZMP-ből a jobboldalra) ezen a versenyen labdába se lehetett rúgni. :)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 17:03:32

Az új 5 ember sem köpönyegforgató. Szerző. ismétlem: kevered az eszmei fejlődést a köpönyeforgatással. A köpönyegforgatás csak az, ha valaki meggyőződés NÉLKÜL, csak érdekből mond mást ma, mint tegnap.

Bicepsz Elek 2014.10.03. 17:05:37

"A Magyar Jövő Csoport tüntetése aztán érdeklődés hiányában elmaradt, Bácsfi Diána pedig azóta megtért, és Avatara Satyavati néven ad elő ufókról, csakrákról és földenergia-gyógyászatról (ez a tény nagyjából eldönti azt a vitát is, hogy provokátor volt-e, vagy egyszerű futóbolond)."

GőgösGúnár 2014.10.03. 17:10:57

Vicces olvasni a kommentek között, hogy a Fideszhitűeknek mennyire fáj szembenézni a valósággal.

Az az össz problémátok, hogy kevés szoci van a listán? Szerintem is lehetne bővebb a lista, nade a lényeg:

HA TÖBB SZOCI LENNE A LISTÁN, ATTÓL ORBÁN KEVÉSBÉ LENNE KÉPMUTATÓ?

Látjátok gyerekek, ez a baj a folytonos visszamutogatással. Ettől tisztább még senki nem lett. Persze ha ti csak így tudjátok magatokban feloldani a kognitív disszonanciát, hát lelketek rajta, de ez így csak tüneti kezelés, amiből később még szarabb lesz az ébredés.

2014.10.03. 17:13:29

@maxval a bircaman: "Troll? Így azokat nevezik a magyar blogvilágban, akiknek önálló véleményük van. "

Hülye vagy, de legalábbis megjátszod, ami a te szinteden egyébként is ugyanaz.

"Nem vagyok köpönyegforgató???"

Nem bizony, hiába sírsz. Érdekes módon, a hozzád hasonló véglényekhez méltóan, valahogy nem sikerült reagálnod arra, hogy alávaló gazembernek neveztelek. Köszönöm, hogy elismerted.

2014.10.03. 17:16:19

@GőgösGúnár: Igen, érdekes lesz lassan újra "emút nyócévezni", azzal a különbséggel, hogy most nyolcszor (nyolcvanszor) több alapja lesz. Ha vállalkoznék a közeljövőben, akkor strapabíró lámpavasak gyártásába kezdenék...

GőgösGúnár 2014.10.03. 17:20:03

@maxval a bircaman: Az eszmei fejlődésnek az is része, hogy nem tagadom meg a múltamat, nem csinálok úgy, mintha mindigis A-t mondtam volna B helyett.

Másrészt, aki huszas évei végéig se jutott el odáig az eszmei fejlődésben, hogy kialakuljanak a stabil elvei az nem alkalmas politikusnak. Legfeljebb elvtelen megélhetési politikusnak, és hát pont róluk szól ez a lista... Persze ez nem zárja ki a sikert - mint a mellékelt ábra mutatja - vannak olyan közegek, ahol az elveket helyettesíteni lehet hangzatos szónoklatokkal.

William Kidd 2014.10.03. 17:31:02

Pősze Lajos kimaradt a felsorolasbol.

Behajtó70 2014.10.03. 17:32:00

Jesszus, és ferencetek nem fért fel? A demokrata feri, aki kitünteti a jelzés nélküli zsarukat?

Mekkora pöcsök vagytok! Meg is fogjátok kapni a szavazáskor a magatokét!

Legvidámabb Balfasz 2014.10.03. 17:34:48

Téved ez a blogposzt, mert a kaméleon az egy sokszínű gerinces, ezek itt a listán viszont gerinctelen férgek.

GőgösGúnár 2014.10.03. 17:36:22

@CJKrisz: 56-ról szólva: azzal tisztában vagy, hogy Nagy Imre is kommunista volt? 56 nem a jobboldal forradalma volt a baloldal ellen, hanem a nép forradalma az elnyomás, a diktatúra ellen. Azt feltételenzni, hogy akkoriban az összes forradalmár jobboldali volt, épp olyan balga elképzelés, mint abban hinni, hogy most mindenki balos aki kritizálja a Fideszt.

Ami már csak azért is vicces, mert elég nehéz a mai Fideszre jobboldali pártként tekinteni. Főleg, hogy Orbán emlékezetes tusványosi beszédében pl. már egyetlen egy alkalommal se említette a jobboldalt, nem beszélt jobboldaliságól, jobboldali irányról, útról, jobboldali vagy legalább konzervatív politikáról, semmiről amiből kiderülne, hogy egyáltalán még ezen elvek mentén halad. A kommunista kína és a putyini oroszország csodálatosságáról már annál inkább beszélt, ami szerintem azért elgondolkodtató kéne legyen, ismerve a fent is taglalt életútját.

GőgösGúnár 2014.10.03. 17:40:04

@Behajtó70: Tökéletesen reprezentálod, hogy milyen "színvonalú" emberekből áll a Fidesz szavazótábor.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 18:08:23

@GőgösGúnár:

A felsoroltak közül ez kire jellemző?

Nem tartom a hirtelen változást se bajnak, de a felsoroltak többségére vagy semmilyen változás vagy lassú változás jellemző.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 18:09:54

@Jules Verne:

Sértésekre ritkán reagálok. Minek tenném?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 18:12:45

@AKörútonKívül:

Pozsgai éppen az ellenpélda. Ugyanazt mondja mint 30 éve. Hozzáteszem ez nem feltétlenül érdem, csak tényként említem.

AKörútonKívül 2014.10.03. 18:13:07

@Behajtó70: Ez inkább álszentség, nem opportunizmus vagy köpönyegforgatás, persze semmivel sem jobb annál.

Bicepsz Elek 2014.10.03. 18:16:00

"Ez a szervezet ma százmilliós állami támogatásokat élvező „egyház” az Orbán-rendszerben. Korábban a Fidesz is családellenes szektának nevezte, de Németh Sándor kiegyezett Orbánnal. Megállapodtak, és ennek keretében még egyházi státuszt is kaptak, az azzal járó adó- és egyéb kedvezményekkel együtt. Az alku része az ATV is, amely álellenzéki televízióként vezeti le az ellenzéki gőzt, és csapja be, tartja pórázon Orbán ellenzékét. Amikor ők kigolyózták a többi rivális kisegyházat, és azokat, akiken Németh Sándor bosszút akart állni, akkor az ATV-ben volt képe cinikusan azt állítani, hogy “verseny van”, “fel kell ébredni”, és ők a versenyben győztek. Mintha bármilyen verseny lett volna a legmocskosabb politikai paktumon kívül. "
nepszava.com/2014/10/velemeny/nehany-keresetlen-szo-nemeth-sandorrol.html

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 18:17:31

@látens liberális:

Bokrosban sem látom a változást, Gyurcsányban sem.

Hornban igen, de ez is szimpla eszmefejlődés.

Ez valami tévhit hogy a rendes ember egész életében köteles ugyanazt vallani.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.03. 18:20:34

@Bicepsz Elek:

Jelenleg kb. 50 bejegyzett egyház van, azaz ez nem igaz.

Az egyetlen kirívó eset a MET, mely hosszúból nincs bejegyezve.

Csaba121 2014.10.03. 18:39:13

Az egyik legnagyobb kaméleon kimarad, Budapest főpolgármestere, ő ugyanis SZDSZ-es polgármesterként kezdte eredetileg Óbudán...

Bicepsz Elek 2014.10.03. 19:08:35

@maxval a bircaman: Na igen. Az pont a Bartus kedvenc zsi.ozo(zsi.o szokasokat koveto)szektaja. Kozottuk is van verseny a hivek(penzee)rt.

01234567 2014.10.03. 19:24:45

Pozsgai, Szűrös Mátyás, Schmidt Pali, Kövér, Pető Iván, Bauer Tamás, Demszky, Bayer Zsolt, Csintalan Sándor, Gyurcsány...A magyar közélet....mocsok.

Gárdonyi Pál 2014.10.03. 19:47:53

Van az a pénz, amiért az ember feje korpás. De aki a korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók::).

STIRLITZ 2014.10.03. 19:49:54

Jó kis poszt! Nagyjából stimmel minden, de Pozsgayt tényleg kár volt kihagyni. A rendszerváltásnak emblematikus figurája volt, mint reformkommunista. Most meg mekkora Orbán fan. És persze ott vannak a hagyományos kommunistákból neokommunista fideszessé vált többiek is. Elvtelen söpredék. Ezekkel van tele a Fidesz. És ők vannak ma legfelül. Így van ez: a szar mindig felúszik a legtetejére!

Ajtony 2014.10.03. 21:17:34

@Bicepsz Elek: A "kisegyházak" jó része mindössze a szolgáltatásaik ÁFA-mentessége miatt vált "egyházzá". Inkább "bizniszegyházak" voltak, mint sem vallási közösségek. Árultak homeopátiás(-nak mondott) "szenteltvizet", üdvözülést és sok mást. A HIT gyüli szintén bizniszegyház, de a hívei száma meghaladta azt az ésszerű határt, amit valamilyen számnál meg kellett határozni.

Ajtony 2014.10.03. 21:39:36

..ha már köpönyeg és forgatás: a legdurvább véleményem szerint Szegedi Csanád volt, aki önfeledten zsidózva-cigányozva küzdötte fel magát a Jobbik második emberévé, közben családi varrodájuk szállított százezernél több egyenruhát a magyar gárdának, majd mintegy 50-70 millió nettóért elücsörgött Brüsszelben. A mandátum vége körül hirtelen megvilágosodott - miután szélsőjobberként mindösszesen 100-200 millió közti összeget kaszált - és jól keres azzal, hogy könnyezve adja elő az "ő saulusi útjának" történetét szentimentális hallgatóinak. Mindenképpen N1!

HgGina 2014.10.03. 22:39:14

És ha valaki elmagyarázná, hogy az a szó, ami egyébként semmit se jelent, a kimaxol, az milyen értelemben értendő, annak megköszönném.

Szúnyog 2014.10.04. 02:23:14

@STIRLITZ: ej zsidaj, miért csak Pozsgay hiányzik neked?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.04. 08:04:00

@STIRLITZ:

Pedig nem. Pozsgai ma nem mond mást, mint 25 éve.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.04. 08:04:50

@Csaba121:

Tarlós sem mond mást ma , mint akkor. A korai SZDSZ más volt.

Imola Helyesi 2014.10.04. 08:24:48

Bocsánatot kérek, de Bokros miért maradt ki, hiszen ő már minden divatos eszmét képviselt "elméletben".

Imola Helyesi 2014.10.04. 08:36:05

Szerintem azt is meg kellene vizsgálni egyszer, hogy e divatos eszmék mellett ki maradt nemzeti és ki áruló a pozícióért.Mert ezen eszmék csak divatos áramlatnak számítanak egyeseknél, nem azonosulnak vele.ha azonosulnának, akkor kövér mszp-sek nem menetelnének az éhségmenetben, és konzervatívok nem támogatnák a szegény-gazdag árok növelését,, vagy a kétgyermekes átlagos család leamortizálását / jóformán már csak ők fizetnek mindenhol a gyermekekért a gazdag háromgyermekesek és a hátrányos többgyermekesek helyett.

Imola Helyesi 2014.10.04. 08:40:36

@maxval a bircaman:
A szó elszáll, a tett marad / mert nem nagyon írt/. Lásd: a csomagja hozzájárult a magyar népességcsökkenés növeléséhez/.Ezért kell megvizsgálni minden izmus mögött, hogy ki nemzeti..Ezért a kis Molnárt nem tudom elítélni, mert Gönc papi ellen tüntetett.

midnight coder 2014.10.04. 09:35:09

Gyurcsány Ferenc, a kommunistából lett milliárdos, a szemkilövőből lett demokrata méltatlanul kimaradt a sorból. De lényegében az egész MSZP is - akik a 89 előtti proletárdiktátoraiból a "demokratikus ellenzék" zászlóshajói lettek. De szintúgy egy az egyben bekerülhetne a FIDESZ is, aki mint párt szélsőliberósból konzervatív lett, de az SZDSZ is aki antikommunistából az ex-komcsik legnagyobb szekértolójává vált egy cikluson belül.

midnight coder 2014.10.04. 09:36:32

Ps. technikai hozzászólás: a fehér alapon világosszürke betűk nem annyira nagyon olvashatók.

Imola Helyesi 2014.10.04. 10:30:25

Nocsak, és akkor Dávid Ibolya miért is maradt ki? Merthogy a "nemzeti párt" vezetőjékent azzal töltötte az idejét, hogy leamortizálja az MDF-t.A végén szinte már csak ő maradt tag. Hajaj, ahogy elnézem, az mszp-ben meg csak már Tóbiás fog megmaradni, hiszen csak ő látja át - szerintem-, hogy mennyire betett nekik ez a látszatszövetség.

andrabian 2014.10.06. 16:09:39

Zoltai Tibor Navrasics Gusztáv?

Lorena_7 2014.10.22. 21:00:28

Bokros Lajost én speciel hiányolom a listáról.

fillérbaszó vadász 2014.10.28. 08:03:23

Kerék-Bárczy Szabolcs hol marad? aki antalistából lett Orbán Viktor tanácsadója, majd a Dávid Ibolya MDF főseggnyalója, majd GYurcsáyn DK-nál kötött ki, jelenleg is ott van.

walterwhite868 2018.01.22. 21:43:37

Ez a büki tamás, nem csak a politikában, de orvosként is egy szánalmas, embergyűlölő csicska. Nem is értem, hogy nevezhető orvosnak. Maximum arra jó, hogy a szart kiszedje a hajléktalanok seggéből, másra nem. A nőkkel kapcsolatban valamilyen sérelme lehet, mert gusztustalan lekezelő módban beszél velük... Gondolom ez valami potenciális zavarból adódóan alakult ki nála. Férfiakkal már nem mer flegmázni, mert beszari hitvány csicska. Adófizetők pénzén élősködő féreg. Ez BÜKI TAMÁS. Én csak azt kívánom neki, hogy az anyukáját húzza fel a faszára a ravatalon.

dr. félázsiai bóvli 2019.10.03. 11:26:42

Mérleg 2019 - ből:
Büki halott, Szentmihályi Szabó halott, Kerényi halott.
süti beállítások módosítása