Magyarország új nézőpontból, mellébeszélés nélkül.

A Körúton Kívül

A Körúton Kívül

Ellehetetlenítik a magyar tejtermelőket az áfacsalók

2014. december 08. - AKörútonKívül

szlovaktej.jpgNemcsak az államnak vagy amerikai cégeknek okoznak problémát a rendszerszintű áfacsalások: a magyar kistermelőket, például a tejtermelőket is ellehetetleníti az áfacsalások miatt kialakuló "árverseny" és a NAV tétlensége.

A tavaly, Horváth András által borított, rendszerszintű áfacsalásokat eddig a NAV viszonylag könnyen bagatelizálhatta el. Bizonyítékként eddig csak volt NAV-osok kevés konkrétumot tartalmazó vallomásait ismerhettük meg, amelyek szerint az áfacsalások évente közel ezermilliárddal rövidítik meg a magyar államot. A NAV szerint ezzel szemben, bár mindig van egy-két adócsaló cég, a probléma nem is annyira súlyos, ők pedig minden tőlük telhetőt megtesznek, és különben is, Horváth Andrásék nem is neveztek meg cégeket, akiknek a NAV elnézi az adócsalást. Ott van persze a Bunge által bemutatott "fecni", de azt nyugodtan félredobhatják azzal, hogy azzal biztos csak a riválisainak akar keresztbe tenni az amerikai cég.

Emiatt rendkívül fontos fejlemény, hogy nemrég egy teljes ágazat képviselői álltak ki azzal: az áfacsalások valóban rendszerszintűek, amit ők nap mint nap a bőrükön éreznek. A múlt héten a Tej Terméktanács elnöke közölte: az utcára vonulnának, többek között azt követelve, hogy a NAV végre lépjen fel rendesen az áfacsalások ellen. Ugyanis az áfacsalással a piacra kerülő tejek leszorítják az árakat, ami pont a magyar tejtermelőket lehetetleníti el, akik nem tudják normális áron eladni a tejüket. Fontos pillanat ez, hiszen a köztudatba eddig csak annyi került be, hogy az áfacsalások megkárosítják költségvetést; pedig valójában nemcsak az államnak okoznak károkat, hanem rengeteg hazai termelőnek (nemcsak tejtermelőknek). A tejtermelők kiállása azért is fontos, mert végre emberközelbe hozza a problémát, és bemutatja: többről van szó, mint néhány ember fantáziálásáról, van, akinek napi problémát jelentenek az elnézett áfacsalások.

Az alábbiakban Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatójának válaszait olvashatjátok, aki arról nyilatkozott blogunknak, hogyan érintik az áfacsalások a magyar tejtermelőket.

Milyen módon károsítja meg a magyar tejtermelőket a láncolatos áfacsalás?

Harcz Zoltán: Minden üzleti tárgyalásnál az egyik igazodási, hivatkozási pont az aktuális legalacsonyabb piaci árajánlat. Ha ez utóbbi úgy alakul ki, hogy az a kereskedelmi lánc legalább egy pontján meg nem fizetett ÁFA miatt ilyen alacsony, akkor az a többi piaci szereplőnek igen hátrányos.

Előnytelen a feldolgozónak, mert alacsonyabb áron „kénytelen” értékesíteni, s előnytelen a termelőnek, mert emiatt tőle is alacsonyabb áron veszik majd át a tejet a feldolgozók. Az összforgalomhoz képest csekély mennyiségű „adócsalt” termék így tud az egész ágazatra – mennyiségéhez képest nagyságrendileg nagyobb – káros hatást gyakorolni.

tejtermelok-demonstracioja_650x433_.jpg

A tejek ma már mindenütt, minden európai országban, minden előállítónál szinte azonos technológiával készülnek, a logisztikai, a csomagolási költségek sem térnek el egymástól számottevően. Az árdifferencia tehát csakis az áfacsalásból adódhat.

A kétes eredetű, áfacsalt importált tej mértékének tartós megemelkedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak, a magyar feldolgozóknak, nem jó a tejágazattal együttműködő, hazai tejtermékek forgalmazásában elkötelezett kiskereskedelemnek és nem jó a magyar termékek iránt elkötelezett fogyasztóknak sem. A feketegazdaság akadálya az ágazat fejlődésének, adottságaink kihasználásának, a mezőgazdaságba jutó igen komoly támogatási összegek hasznosulásának.

Kik járnak jól azzal, hogy az adócsalások a tejtermékeket is érintik?

HZ: Egyes nagykereskedők az általános forgalmi adót „megspórolva” hozzák be ezeket a tejeket Magyarországra. Ezeket az importőr tejnagykereskedőket csupán az ebben a tevékenységben rejlő pénzügyi haszonszerzés vonz. Tevékenységük során nem fizetik meg az összes adókötelezettségüket, elcsalják az általános forgalmi adót. Jellemző erre a nagykereskedelmi körre az is, hogy tevékenysége során teljes egészében figyelmen kívül hagyja az élelmiszerbiztonsági előírásokat. Vélhetően sem hűtőházzal, sem élelmiszerbiztonsági szaktudással sem rendelkeznek.

Milyen alkukra kényszerülnek a tejtermelők, hogy a piacon meg tudjanak maradni (pl. kell-e nekik áron alul eladni termékeket).

HZ: Többszörösen áfacsalt tejek és sajtok okozta tisztességtelen piaci helyzetben nem lehet ’korrekt’ alkut kötni. Az import termelők és a feldolgozók egyaránt kénytelenek felvenni az árversenyt az áfacsalt termékekkel, ez viszont tartós, jóval az önköltség alatti, igen veszteséges tejtermelést jelent.

A hazai kiskereskedők – élve az egyre olcsóbb import lehetőségével – egy negatív árversenyre kényszerítik az itthoni feldolgozókat, mely a tejtermelőknél hatványozottabban lecsapódik le.

1404834066_tej_import_tiltakozas_munkahely_mti.jpg

Röviden milyen megoldást tartanának jónak az áfa-probléma megoldására?

HZ: A NAV és a NÉBIH ellenőrzések gyakorisága, a hazai tejtermékek fogyasztásának erőteljes ösztönzése, a jogsértés gyors és szigorú szankcionálása mellett az adómérték csökkentése hozhat érdemi megoldást.

A bejegyzés trackback címe:

https://korutonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr56966885

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyire korrupt disznó Ön lélekben? 2014.12.09. 15:46:26

10 gyakori helyzetről olvashat lentebb. Elítéli mind a 10 helyzetet? Gratulálunk: Ön talpig becsületes, mehet tüntetni Vida Ildikó ellen! Ám amennyiben akár csak egy példaként hozott helyzetben is úgy döntene, hogy hülye lenne kihagyni, hogy jogtalan ...

Trackback: Ezt üzeni Andre Goodfriend a magyaroknak 2014.12.09. 15:44:14

Diplomáciai mentessége mögé bújva hazudozik, rágalmaz és mutogatja felfelé tartott középső ujját kifelé az USA budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Kapjátok be, csicskák! A törvényeiteket meg feldughatjátok a s*ggetekbe a Bécsi Egyezménnyel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.09. 11:07:38

Az ÁFÁ-t le kell csökkenteni 5 %-ra és el lehetne felejteni ezeket a csalásokat. Lehet, hogy nem lenne kevesebb az ÁFA bevétel, mert most nagyon sokat elcsalnak. És nem is kellene annyi pénzt fordítani a nyomozásra, ami végül úgyis eredménytelenül zárul.
Ha a tejnél szigorítanak, akkor majd máshol megkeresik a csalók a lehetőséget.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2014.12.09. 11:14:16

Itt megint a gazdaságpolitika ökörsége látható.
Olyan mértékű az áfatartalom, hogy csalásért kiált. Ez az amiről senki sem beszél.
A politikusok imádják ezt a fajta adót, mert szinte észrevétlenül fizetik a vásárlók.
Ez viszont 5-10 esetleg 15 százalékik működik.
Már 20-25 százaléknál is elindul a csalás, nemhogy 27 százaléknál.
Természetesen nem felmenteni akarom az áfacsalókat, de normálisabb mértékű áfa esetén, csökkenne a csalások száma, amiket hatákonyabban lehetne felderíteni, és mellesleg a versenyképességnek is jót tenne.
Persze egy kézivezérelt apeh esetén a haveri köröknek behozhatatlan előnyt jelent, ha büntetlenül , következmények nélkül csalhatnak az áfával.
Ebben az egész ügyben nyakig benne van a korrupt politika, és a hozzá tartozó "üzletemberi" klientúra.

Sir Galahad 2014.12.09. 11:18:44

Szerintem az áfacsökkentés komoly kieső költségvetési bevételhez vezetne. Akkor értenék egyet az ötlettel, ha az ágazat vállalná, hogy a kiesést különadó formájában pótolná, és nem másokra terhelnék rá. Viszont még ennél is jobb ötletnek tartanám a fordított áfa bevezetését, ami más ágazatokban jelentős tisztulást hozott. Ezt a szerző, illetve nyilatkozó nem tartaná jó megoldásnak, Ha nem, miért nem?

2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek 2014.12.09. 11:19:45

A fidesz leváltása után mikroszkóppal kell átviszgálni a NAV összes sumáklását és a költségvetés megkárosítását.
És azt is, hogy ebből a tudatosan elsimított Vizoviczki féle ügyekből a fejesek és az ellenőrök mennyit kaptak zsebre.

lavór 2014.12.09. 11:28:19

Milyen szép is, hogy nem a felvásárlási árról beszélünk, hanem a kiskereskedelmi árról.
A obozos és nem házi-tej, csak tejet nem tartalmaz gyakorlatilag. Az üzlet a tejporban van.

Netuddki. 2014.12.09. 11:29:40

@Nem taggyűlés volt: Már régen nemcsak az ÁFA irreális mértéke a lényeg. A kérdés az, hogy kik azok a megélhetési politikusbűnözők akik hasznot húznak az adócsalásból? Azok a kecskék akikre a káposzta van bízva. Azok akiknek a feladatuk lenne egy normális, mindenki számára megfizethető adórendszer kidolgoztatása...

Netuddki. 2014.12.09. 11:32:23

@Sir Galahad: Különadó? baromság!
Csökkenteni kell az adóikat, ez nem kérdés. Aztán mindenkitől be is kell szedni. Szerintem a végén több adóbevétel lenne mint ezekkel az irreális mértékű adókkal. Amit köztudottan csak az fizet aki végképp nem tudja elkerülni. Nemigaz nav szagszervezet?

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2014.12.09. 11:40:31

1. Szerintem az áfacsökkentés nem feltétlenül hozna bevételcsökkenést.
Bevételcsökkenést inkább a csalások mértéke okoz, az elcsalt áfa nem a költségvetésbe vándorol, hanem egyéb zsebekbe.
2. Hogy kik a politikusbűnözök, aki nyitott szemmel jár az szerintem tudja a választ, a baj, hogy semmilyen felelősségrevonás nincs amíg polt polgitárs az ügyész.
Emiatt annak se lenne sok értelme, ha mondjuk vida ildikó helyett a kehi vizsgálódna, hisz az is a körön belül van.
Itt valamilyen független, mondjuk európai vizsgálat kéne, akkor talán borulna a bili. (Hacsak nem darálták már le az iratokat.)
De azt nem lehet, mert a szuverenitás, idegen hatalom, salala salala....
Zseniális, ahogy ki van találva az egész.
Egy apró probléma, hogy az ország, és a társadalom irgalmatlanul megszívja.

Netuddki. 2014.12.09. 11:54:55

@Nem taggyűlés volt: Van egy olyan halvány gyanú, hogy ezt a problémát nekünk, magyar állampolgároknak kell megoldani. A probléma pedig a megélhetési politikusbűnöző...

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2014.12.09. 12:01:53

3. Ja, van még egy lehetőség. Adófizetési bojkott. Bár igaziból ez is nagyon nehéz.
Ezt a cégek valószínű nem fogják megtenni, ők fizetik tovább a sarcokat.
Magánszemélyeknek is nehéz, hisz elvileg vonják és fizetik az adóelőleget havonta a munkáltatók.
Talán az szja bevallás bojkottja jöhet még szóba, már attól is megbicsaklana a gépezet.
De ezt meg nem hiszem, hogy nagy tömegben bevállalják az emberek.
Nehéz ügy.

$pi$ 2014.12.09. 14:00:55

Érdekes, hogy mennyit hallani arról, hogy a 27% "borzalmasan" magas, ugyanakkor a 25% rendjénvalónak tűnik. Más kormányok, más országok is használtak/használnak 25%-ot.

Én és magasnak tartom persze, a 25%-ot is, sőt a 15%-ot is. De mindegy is.

Amíg nem egységes az ÁFA az egész EU-n belül, addig nem lesz rend. Ha mindenütt ugyanannyi lenne az ÁFA, akkor nem lehetne utaztatással áfát csalni. Ebből a szempontból nem lényeges az, hogy mennyi az egységes ÁFA, a nyereséget az áfacsalóknak a szomszédos országok és a mi áfánk különbsége hozza.

Nem is értem miért van az, hogy az uborka méretét egységesen képes szabályozni az EU, de az ÁFA az mindenütt különböző. Lehet, hogy az áfacsalók az egész euban képesek lobbizni?

Emmett Brown 2014.12.09. 14:15:14

@$pi$: levezetnéd kérlek, hogy miért az áfakulcsok különbözete a ludas?

$pi$ 2014.12.09. 14:27:07

@Emmett Brown: Nem vagyok benne biztos, de úgy tudom, hogy igazából a külföldi és a magyar áfa közti különbséget csalják el. De persze nem vagyok spíler áfa csalási módszerekből, úgyhogy könnyen lehet, hogy tévedek.

Emmett Brown 2014.12.09. 14:31:02

@$pi$: nos az áfakulcs lényegtelen, mert ha valamit exportálnak (külföldre adnak el), akkor a küldő országban nem kell áfát fizetni.

csiri bá 2014.12.09. 14:31:51

@$pi$: Pont nem számít a különbség... az áfát a végfelhasználó (azaz például te) fizeti meg a vásárláskor... ahonnan behozzák a terméket, ott nem fizetnek áfát (hiszen nem ott kerül forgalomba a termék), itt meg elcsalják a 27%-ot... épp ez a lényeg...
vagyis nyernek rajta 27%-ot... ha csak 5% lenne az áfa mondjuk a tejen, annyiért nem érné meg a vacakolás vele... ahogy itt már írták, kb 15% a határ ahonnan már rentábilis az áfacsalás...

$pi$ 2014.12.09. 14:37:26

Áhhá! Szóval ti sem tudjátok hogyan csinálják.. :D

randomuser1 2014.12.09. 14:45:23

mindenkinek áfát kell csalni, akkor egyenlő körülmények közt igazi piaci verseny alakul ki..
vagy vidaildikózni kell, vagy gúdfrendezni, vegyesbe nem műxik!
nem csak a tejjel, ugyanez vonatkozik az eszjéázásra is!

ARP 2014.12.09. 19:03:20

@$pi$: Az áfacsaló cég megveszi a tejterméket Szlovákiában, beszerzési áron, mondjuk nettó 100 forintért. Az erről kapott számlát eldobja, de szerez egy számlagyártásra létrehozott másik cégtől számlát, amin már 78,7Ft + ÁFA (=100 Ft) szerepel (ezek a cégek gyakran bebuknak és felszámolódnak pár százmilliós adótartozással a nyakukban, majd ugyanazon a telephelyen ugyanazzal a tulajdonossal, de új néven újraalakulnak).
Ezzel bruttósította az eddigi nettó árat, beküldi a számlát a NAV-hoz és visszaigényli a 21,3 Ft áfát, ez lesz a tiszta nyeresége a bulin. Eladja a terméket egy közbeiktatott cégnek, aki rátesz 1 Ft hasznot, befizeti az áfát, majd továbbadja egy hasonló cégnek, és visszaigényelheti az áfát mert kereskedőnek adta tovább, nem végfelhasználónak. A következő cég ugyanezt csinálja, majd a harmadik is, de ő már a teszkónak adja tovább. Azért kellenek a beiktatott cégek, hogy a NAV nehezebben deríthesse fel a hálózatot, de igazából a nehézség csak kamu-magyarázat, mert nem is akarja visszafejteni, mivel a ténylegesen áfacsaló cégben vannak benne a NAV vezetők és kormányközeli oligarchák. A teszkó meg moshatja a kezeit, ő ellenőrzött, tiszta beszállítótól vásárolt.
A rendszer továbbgondolása, ha a már áfacsalt terméket eladják egy szlovák cégnek, papíron kiutaztatják, és kezdődik a kör elölről, de már kétszeresen áfacsalt a cucc, és majdnem két áfányival olcsóbb. Ugyanezt persze megcsinálják az itthon gyártott termékekkel is, keresztülfuttatják a láncolaton, melyben egy külföldi székhelyű kereskedő is van, és így fordulhat elő, hogy a boltokban a Bunge Vénusz étolaja, vagy a Kaposvári cukorgyárban gyártott cukor olcsóbb lesz bruttó áron, mint amennyiért a gyár eladta nettóban.

Ny.Misi 2014.12.11. 14:33:07

@Emmanuel Goldstein: Mindenki nem csalhat, csak a kormányközeliek.

randomuser1 2014.12.11. 16:38:19

@Ny.Misi: Úgy érted, aki nem a kétharmadra szavazott, annak morális kötelessége a drága tejet választani?
süti beállítások módosítása