Magyarország új nézőpontból, mellébeszélés nélkül.

A Körúton Kívül

A Körúton Kívül

Így leszünk gyarmat

2014. november 10. - AKörútonKívül

flag.pngMindenféle pénzintézeti leminősítésnél, meg hitelügyi bóvli-fokozatnál többet mond el a magyar közállapotokról egy mai hír: Magyarországra látogatnak a legnagyobb brit szendvicsgyártó cég munkatársai, százával toborozni takarítókat és gépkezelőket angliai vendégmunkára – amit egyébként már jóval korábban is meghirdettek, azonban akkora volt érte a tolongás, hogy kénytelenek Budapestre jönni, válogatni.

 

Csak hogy tisztázzuk: a magyar munkavállalók nem kalandvágyból vállalnak munkát Angliában. Semmiféle kaland nincs abban, ha kiköltözik az ember egy idegen országba, aminek a nyelvét is alig beszéli, lakást bérel egy lepukkant bevándorló-negyedben, és elvállal valami, a végzettségéhez képest szerény munkát. Az sem igaz, hogy tapasztalatszerzésért vállalnak munkát külföldön fiatalok tömegei: mosogatás, krumplisütés, takarítás sehova sem jó ajánlólevél, akkor sem, ha történetesen Angliában csinálja az ember. És pláne nincs értelme tapasztalatgyűjtésként robotolni Angliában, amikor ott mosogatásért is többet kap az ember, mint nálunk mondjuk tanárként vagy körzeti orvosként.

Angliába persze eddig is mentek ki magyarok dolgozni, de ez az első eset, hogy egy ottani nagyvállalat százas nagyságrendben toboroz kifejezetten magyar munkavállalókat. Ráadásul egy olyan városba, ahol több ezer munkanélküli (a lakosság 6,8-9 százalékának nincs munkája) él, csakhogy ennyiért még ők sem vállalják el a munkát – de a magyar vendégmunkásoknak ez is elég lesz majd.

Ez már nem egy Suzuki-gyár

Persze lehet az angolokra morogni: elviszik külföldre a fiainkat, minimálbérrel szúrnák ki a szemünket, kihasználnak minket, több tiszteletet a magyaroknak! Viszont akkor gondolkodjunk el azon is, hogy miért tolonganak „önként” az emberek ezekért az állásokért. Senki nem tart ugyanis pisztolyt a jelentkezők fejéhez – illetve valahol még is, de nem az angol cég fogja a fegyvert. Ahogy a brit Daily Mail is írja: Magyarországon az átlagkereset duplája a brit minimálbér. Még egyszer: Csányi, Lázár, Széles Gábor és a többiek fizetését beleszámolva is csak az angliai minimálbér felét teszi ki a magyar átlagfizetés. Persze bele kell kalkulálni azt is, hogy Angliában az árak is magasabbak, de az ottani minimálbérrel még így is sokkal jobban meg lehet élni, mint nálunk egy átlagos fizetésből.

A magyar munkavállalókat nagyrészt eddig is külföldi beruházók foglalkoztatták, de legalább nagyrészt olyanok, mint a Mercedes vagy a Suzuki, akik idetelepültek, befizették az adót, és a helyi, speciálisan képzett (azért persze kevés bérrel is megelégedő) munkásokat vették fel. Ehhez képest a brit szendvicsesek már olyan munkásokért jönnek ide, akik elég elkeseredettek ahhoz, hogy elhagyják Magyarországot, és elvállalják azokat a munkákat azért a fizetésért, amit egy magára valamit adó brit állampolgár nem fog – és az emberek tolonganak ezekért az állásokért. Idetelepülni meg persze nem fog a cég, nyilván ekkora adóterhek mellett még az is jobban megéri, ha Nagy-Britanniába adóznak (vagy csak egyszerűen nem akarnak részt venni a rendszerszintű adócsalásban).

Inkább ez, mint a közmunka

2010 óta sokszor hallhattuk, hogy „nem leszünk gyarmat”, hogy az EU gyarmatosít minket, de a kormány majd megvéd minket. Viszont a kormány utánanézhetne annak, hogy mi a gyarmatosítás definíciója. Nem az, hogy külföldi politikusok beszólnak a kormánynak valamelyik újabb remek ötlete (médiatörvény, internetadó stb.) miatt. A gyarmatosítás lényege, hogy egy nagyhatalom egyoldalúan, kevés, vagy semennyi ellenszolgáltatásért jut hozzá egy ország erőforrásaihoz. Például amikor a Brit Kelet-Indiai Társaság elfoglal egy trópusi szigetet, aztán a bennszülöttek éhbérért szedik nekik a banánt, amit ők vagyonokért adnak el az európai piacokon. Mára, az oktatás szétverésével, a felelőtlen adópolitikával, a munkahelyteremtés csődjével valami hasonló helyzetet sikerült előidézni Magyarországon is a politikai elitnek.

Azzal a különbséggel, hogy mi magunktól vállaljuk el a banánszedés helyett a szendvicskészítést, mert inkább ez, mint a közmunka, illetve, hogy a régi gyarmatbirodalmak legalább odatelepültek a banánszigetekre, és ott építettek utakat, kikötőket, kőházakat. Hozzánk meg már betelepülni sem érdemes.

Az igazi vicc az, hogy simán lehet, hogy még jól is jár vele az ország, ha tömegessé válik a nyugat-európai vendégmunka. Pár országnak már bejött ugyanez, például Lengyelországból, vagy Törökországból, sőt, Mexikóból munkások tömegei járnak nyugatra, illetve az Egyesült Államokba, ahonnan hazaküldik fizetésük egy részét a családjuknak, vagy hazajárnak elkölteni. Ez jó kis tőkeinjekciót jelent az országnak, az a pénz odakerül a vállalkozókhoz, akik azt befektetik, leadózzák (?) stb. De ebben az esetben csak a nyugatról leeső morzsákról van szó, ha erre rendezkedünk be, akkor tényleg „gyarmat leszünk.” Esetleg majd lezárhatjuk a határt (ha a britek nem teszik meg előbb). Vagy majd a hazaküldött pénzekre is kivet a kormány egy különadót.

A bejegyzés trackback címe:

https://korutonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr706884561

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit kell tenned, hogy kitiltsanak az Egyesült Államokból? 2014.11.11. 13:04:57

Valójában semmit. Elég, ha nem tetszik valamelyik hivatalnoknak a fizimiskád. Ha túl kövér vagy. Ha túl sovány. Ha túl alacsony. Ha túl magas. Ha túl fehér. Ha túl fekete. Ha túl sárga. Az USA szemében a nem amerikai állampolgárságú földlakók nem egye...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2014.11.11. 10:29:32

Éhen döglesz és a középkorban élsz, vagy "gyarmat" leszel. Válassz!

nnnnnnnn 2014.11.11. 10:51:12

az igazság, amit ez a hazug fosblog természetesen nem említ:

összvissz 300 embert keresnek, gépkezelőket, takarítókat, portásokat és minőségellenőröket.

vagyis idejött egy cég felvenni pár embert, nagy volt a túljelentkezés, indexes libsiblogot meg kirakják címlapra.

2014.11.11. 10:52:05

@lavór: van más választás, emelt fővel, méltóságteljesen éhen dögleni. Nekem nem kell választani, de ha kéne, akkor az utóbbit választanám.

tralalala 2014.11.11. 10:57:05

Aki ezen sopánkodik, az nem arra szavazott, hogy lehessen cukrászdája Bécsben?
Vagy most mi olyan fene különleges abban, hogy az olcsóbb magyarokat preferálja egy gyár a drága britekkel szemben?

pandacsökiboborján 2014.11.11. 11:00:39

Egesz egyszeruen arrol van szo, hogy a munkaeropiac kontinentalis. Ha valaki nem akar nyomorogni Magyarorszagon, tanuljon meg legalabb alapfokon nemetul es keressen allast kulfoldon, Angliat nem javaslom,mert itt sok a kulfoldi nagyon es nyomottak a berek. En peldaul nem minimalberes allasban dolgozom es gondolom az ide orvoskent kijovok sem.eshat itt a tobbszoroset felre lehet tenni,mint amennyit otthon megkerestem! .viszont a szallast leszamitva szinte minden olcsobb, mint a rezsicsokentett, Europa egyik legmagasabban adoztatott orszgaban...
Lassan kiurul Magyarorszag,kivancsi leszek mikor omlik ossze

otapi 2014.11.11. 11:04:19

@retrovírus: emelt fővel, méltóságteljesen nem lehet éhen dögleni. Neked fogalmad nincs róla, mi az az éhezés.

jovomunkahelye 2014.11.11. 11:05:04

melldongetesert és haza szeretet uvoltesert nem adnak kenyeret a boltban

tnt 2014.11.11. 11:09:18

300 embert.... legközelebb a maradékát a párt és kormány által említett 1.000.000-nak és meg is valósult... igaz, hogy külföldi segítséggel, de legalább a századalvég megírhatja propagandába...

goAus 2014.11.11. 11:37:00

Én mondjuk egy hónap alatt többet kerestem kint angolban is szakmunkásként mint itthon egy év alatt szerkesztő-újságíróként megyei napilapnál főállásban, ettől függetlenül angliát én sem ajánlom csak vészesetre. Ha EU-ban kell gondolkodni, akkor német minden szempontból jobb, persze EU-n kivül más szint, ha valaki jó szaki, és megfelel a vízumnak. Persze ehhez nem árt egy jó szakmát kitanulni, meg tudni a nyelvet. Azt aláírom, ami itthon van annál minden jobb, még az angol minimálbéres szint is...

2014.11.11. 11:40:40

Egyrészt szomorú, hogy külföldön kell dolgoznia sok fiatalnak és nem fiatalnak, másrészt örüljünk, hogy már nincs röghöz kötés, nem kell itthon a falujában leélnie valakinek az életét, ha a Föld más pontján jobban boldogul.
Mint munkáltató tisztában vagyok vele, hogy hiába szeretnék én egy betanított munkásnak napi 20 ezer forintot fizetni, ha nem tudja kitermelni azt a pénzt, plusz járulékait, plusz a cég haszna. Ehhez napi 40-50 ezer forintos hasznot kell termelnie. És a legtöbb betanított munka nem bír el ekkora bérköltséget.

Brix 2014.11.11. 11:40:43

Az a probléma, hogy a nyugat-európai országokban foglalkoztatottak pontosan az a réteg, amelyik tenni tudna azért, hogy megváltozzanak a viszonyok Magyarországon. Ha az UKIP hatalomra jut, akkor majd kizavarják a kelet-európai munkásokat Nagy-Britanniából, és itthon is lehet rendszerváltás...

inuitdog 2014.11.11. 11:48:27

A magyar és angol hivatalos munkanélküliségi adat között 1-1,5% az eltérés. Angliában az ilyen jellegű munkára az angol állampolgárok közül alig jelentkeznek mert vagy megvédi őket a szociális háló vagy találnak jobban fizető vagy kedvezőbb munkakörülményeket. Nálunk 50 év felett egy gépkezelői állásra sem vesznek fel valakit felsőfokú végzettséggel és nyelvtudással. Érthető a túljelentkezés. Vajon a magyar vagy az angol foglakoztatási adat a valós?

Szúnyog 2014.11.11. 11:50:00

A fikablog újabb fikája.
És akkor mi van, ha innen toboroznak munkásokat? Egyébként arányaiban és/vagy abszolút számokban messze "leköröz" bennünket Litvánia, Románia, vagy éppen Lengyelország, ha a külföldön dolgozók számát nézzük.
Arról kéne inkább írni, csak félek, ehhez az indexes bloggerek együtt is nagyon kevesek, miként történt "Európához csatlakozásunk", miként kódolták le a mai állapotokat a feketejánosok már a '80-as évek elején?

Nzoltan 2014.11.11. 11:51:40

"Csak hogy tisztázzuk: a magyar munkavállalók nem kalandvágyból vállalnak munkát Angliában."

Mint ahogyan ezt a legtöbb indexközeli blogon olvashatjuk: az orbán diktatúra miatt!

:-)

annamanna 2014.11.11. 11:53:08

mandiner.hu/cikk/20141029_stefano_bottoni

"Érdekes, hogy ugyanakkor a nyugati gazdaságoknak még mindig szüksége van új munkaerőre. A németek, ha megtehetnék, elvinnék innen az összes mérnököt és orvost. Hiába kapunk némi pénzt az EU-ból – egyébként egyáltalán nem olyan óriási összeg, mint aminek tűnik –, ha ennek fejében kemény ellenszolgáltatásokat várnak, például elősegített migrációt."
"Az európai elit egyik informális projektje, hogy Kelet-Európából kell elszívni a képzett munkaerőt. Itt nincsenek muszlimok, a kelet-európaiak nem nagyon foglalkoznak nagypolitikával, dolgosak, alkalmazkodók és nem jelentenek nemzetbiztonsági veszélyt."
"Csak Olaszországban több, mint egymillió külföldi – egészen pontosan kelet-európai – nő él, akik öregeket gondoznak, és becslések szerint még néhány millióra lehet szükség a következő 5-10 évben, mivel akkor éri el az öregedés az 1945 utáni nagy generációt. A „badante” (az időseket saját otthonában ápoló hölgy) szorgosan dolgozik, megkapja a maga 1000-1500 euróját, és együtt él a családdal – ami jó neki is, a családnak is, hiszen az állam nem tudja ellátni az öregeket. (...) A kelet-európai munkaerő megbízható, irányítható, nem elég tudatos. Abban nem reménykedhetünk, hogy majd a nyugati politikusok a homlokukra csapnak, és felkiáltanak: hú, ezek a társadalmak ott, keleten, kiürülnek! Ez a mi bajunk marad, ők abban érdekeltek, hogy minél többen nyugatra menjenek innen. Ránk van szükségük, nem az afrikai tömegekre."

Ha igaz az, amiről Bottoni beszél, akkor a nyugat a támogatásért cserébe migrációt vár.
Tehát a kormányoktól olyan célzott politikát, ami elősegíti minél több helyi lakos nyugatra költözését.
Ezek után Orbánnak megéri fejleszteni a magyar gazdaságot?
Attól tartok, hogy egyáltalán nem.

A kérdés a következő. Ha kiürül az ország, ki fog lakni benne? A kelet és a dél milliószámra ontja a nyugat felé menekülő tömegeket. Akik megszokták, hogy "nem szarral gurigáznak", akik hozzászoktak az erőszakhoz.
És ha a lakosságcsere (akár csak lassú beszivárgás révén is), de elér egy bizonyos pontot, onnantól kezdve a helyben maradt lakosok élete sincs biztonságban.
És ha így történik, akkor azok, akik ideiglenesen elmentek mondjuk mosogatni Londonba, már nem biztos, hogy valaha is visszajöhetnek, hiszen addigra a "horror vacui" feltöltötte az országot másokkal.

De van itt még valami.
A 21. sz. legfőbb természeti kincse az ivóvíz lesz, meg a termőföld. Mindkettőben bővelkedünk. Ha a világban éhínség törne ki, vagy már nem volna elég ivóvíz, a Kárpát-medence még mindig elég jó lakóhelyet biztosítana.
És ezt adjam fel azért, mert már nincs munkahely, és menjek el inkább mosogatni Londonba? Hogy a helyemre olyanok költözzenek, akik "NEM SZARRAL GURIGÁZNAK"? És ha mondjuk 3 évvel később vissza szeretnék jönni, már nem lenne hová?

És van itt még másik gond is.
Bottoni azt mondja, a keleti munkaerő azért jó, mert megbízható, szorgalmas, jól irányítható (engedelmes), nem tudatos és nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot. És persze olcsó, ezt nem teszi hozzá. Mindezen jellemzők igazak lehetnek minden emberre, de különösen a női munkavállalókra. Több nő megy el nyugatra dolgozni, mint férfi.

hir.ma/belfold/magyarorszagon-keresnek-az-angolok-egy-kinti-gyarba-300-dolgozot-hatalmas-media-balhe-lett-belole/449572

A képen jórészt nőket látok. Azé az ország, aki teleszüli. Ha a szülőképes korú fiatal nők elmennek (és elmennek), akkor kik szülik tele ezt az országot? Kiktől fog származni a következő generáció?

Nzoltan 2014.11.11. 11:53:28

Ez a rról szól, hogy odakint a munkaerőproblémát nem tudják megoldani házon belül. Az angol, már nem hajol le a gombostűért, a szerecsen meg nem hatékonyan hajol le. Ha egyáltalán...

inuitdog 2014.11.11. 11:54:22

"Nem brit, hanem ír cég."

Úgy tudom Angliában akarnak üzemet nyitni és először ott akartak munkaerőt toborozni. De kévés jelentkező volt.

pandacsökiboborján 2014.11.11. 11:55:25

@Brix: nem zavarnak ki senkit sem,csak aki munka nelkul jon ide az nem kapna semmi segelyt...meg mondjuk ujakat nem engednenek be,ami ertheto is,mert tele van az orszag,de rengetek a del-europai is es erdekes modon a 3. legnagyobb nemzetiseg a nemet...amugy az angolok kepzettsegevel es munkamoraljaval nagy gondok vannak...

PannonBoy 2014.11.11. 12:13:12

Mindössze 300 főről van szó, és amúgyis ez egy rendkívüli esemény. Nem jellemző, hogy ez ír cég ennyire kimondottan egy országból keres munkavállalókat. Szerintem ez az egész fel van fúj, média-hiszti.
A cég így döntött, hogy Magyarországról akar toborozni - szíve joga! Talán csak azért van jobban felkapva a téma, mert főleg gyári munkásokat keresnek.
Persze az meg közben senkinek sem tűnt fel, hogy rengeteg nemzetközi cég 1995 és 2005 között SSC-t létesített Magyarországon, ezzel gyakorlatilag növelve a becsületesen adózó cégek számát.
Az így dolgozó emberek csak fizikailag vannak itt, szellemileg nem. Kb. 30.000-40.000 ezer emberről van szó, akik szó nélkül felállhatnak és elmehetnek bármely Nyugat-EU országba.

Brix 2014.11.11. 12:13:23

@pandacsökiboborján: "mert tele van az orszag" Egy ország soha nem lesz " tele" Amíg az újonnan jövők találnak munkát , vállalkozni tudnak stb.... A szociális rendszerrel van a probléma, nem a szabad munkaerő mozgással. Kíváncsi lennék, hogy mit szólnának az UK állampolgárok , ha viszont lépésként az európai államok is korlátoznák a letelepedésüket.....Az egész EU lényege a munkaerő szabad mozgása, talán éppen az angolok profitáltak belőle leginkább gazdaságilag.

annamanna 2014.11.11. 12:16:44

"Az igazi vicc az, hogy simán lehet, hogy még jól is jár vele az ország, ha tömegessé válik a nyugat-európai vendégmunka. "
Hát persze....
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/jol_jar_az_eu-bevandorlokkal_a_brit_gazdasag.589108.html

♔batyu♔ 2014.11.11. 12:20:37

Ez nem értem miért könyörgés azért hogy gyarmat lehessünk. A gyarmat nem az, hogy egy angol cég idejön, embereket toboroz és vagy kell a munka vagy nem, hanem pld. az, hogy idejön a francia cég, Demszky, vagy valami ballibsi "bérbe ad" neki 30 évre egy közművet a szerződésben a garantált haszon is ki van kötve. Aztán persze ha szólni merészelsz, akkor antiszemita/náci és EU ellenes vagy.

Lehet, hogy ezért buknak meg az összes választáson a ballibsik mert még mindig nem értik, mitől gyarmat egy ország.

pandacsökiboborján 2014.11.11. 12:28:54

@Brix: ez igaz. Szerintem a gond nem a kelet -europaiakkal van ( nelkuluk nehany agazat azonnal bezarhatna ) ,hanem a sok ,dolgozni nem akaro moszlim bevandorloval, csakhat ha Mr. Farage ezt igy mondani ki,azonnal lerasszistaznak....

pandacsökiboborján 2014.11.11. 12:31:06

@♔batyu♔: Demszkyek-Gyurcsanyek soha nem voltak baloldaliak, ok azok a vadkapitalistak,akikrol pl. Micheal Moore filmje is szol. Az igazi balosok a Fideszesek.

2014.11.11. 14:36:09

@$$$=$$$: ez csak az első cég

2014.11.11. 14:37:30

@tralalala: illetve a magyar munkavállaló a legalább kétszer akkora brit bért a magyarral szemben

2014.11.11. 21:59:58

@otapi: szerencsére tényleg nincs, de azért tettem is érte valamit, például szorgalmasan jártam iskolába.
süti beállítások módosítása