Magyarország új nézőpontból, mellébeszélés nélkül.

A Körúton Kívül

A Körúton Kívül

ZP vagy helyette mi?

2014. október 09. - Hajagos Máté

zp.jpg13 éves voltam, amikor először jártam a Zöld Pardonban, egy Alvin és a Mókusok koncert alkalmával. Nyilván, az idősebb generációknak nem sokat mond az együttes neve, bár valószínűleg sok kortársam családjában felmerültek hasonló kérdések: Milyen zenét nyom a Junkies? Veszélyes a pogó? Mennyi vbk-t iszik a gyerek? Miért jött haza vizesen a Kispál koncertről? És egyáltalán miből van pénze arra, hogy majdnem mindennap este a ZP-be menjen?

Érdemes volna egyből a legutolsó talányra választ adni. Én személy szerint összesen 6 nyarat töltöttem a Petőfi híd, majd kettőt a Lágymányosi híd budai lábánál üzemelő Zöld Pardonban. Eleinte csak egy százas volt a ’behopp’, majd lett 200, 300, 400 és végül 600 forint. Teljesen mindegy, hogy ki volt az aktuális fellépő: Hiperkarma, Bikini, Beatrice, Supernem, Edda estébé. Na persze, nem volt mindig teltház, a célzóvizet pedig általában mi is inkább a parkban ittuk meg. Persze csak miután eleget szemeteltünk, Krisztus szobrot égettünk, és intravénásan beadtuk magunknak egymás vérét. Ez nem a ZP-vel valós szembenállásunkat fejezte ki, egyszerűen csórók voltunk a 400 forintos sörhöz. Viszont volt egy hely, ahova néhány üveg 300 forintos bor elfogyasztása után betérhettünk egy kis minőségi élőzenére. És hogy van e élet most így a ZP bezárása után?

Már hogyne volna?

A közelben 3 hasonló kaliberű szórakozóhely is üzemel, remekül alkalmazkodva az átlag kamasz pénztárcájához. Az egyikben az elővételes jegy 1500, a másik kettőben a helyszínen váltott kerül csupán ennyibe. Történt nemrégiben, egy Kowalsky koncerten, hogy a pulthoz léptem és kértem két akciósan felvizezett sört 800 forintért. A pultos srác kissé szerényen közölte, hogy koncertidőben a sör majd 550 lesz. Majd hozzátette, hogy „de hat deci”. Talán az állam esett le, azért egészítette még ki a mondanivalóját. Erre én vigyorogva közöltem vele, hogy köszi, szépen, de az órabérem sincs ennyi, pedig éjszakában dolgozom. Ja igen, egyetem mellett. Persze ez mind magánügy. A sör is magánügy. A madaras Tescóban is van akciós Löwenbrau 160 forintért. Tök jól ki lehet ülni vele a fűbe, telefonról zenét hallgatni, meg töltött cigit szívni. Ugye, mennyivel jobb a "kallódó fiataloknak" így, mint ha (a szülői felügyeletet is lehetővé tevő, az idősebb generációk kedvenc együtteseinek is helyt adó) ZP-be járnának?

Aztán persze jön a közterület-felügyelő bácsi, hogy ő is bekapcsolódjon a mókába. Persze a franc fog busszal járni, ők már kocsival közlekednek, így először gyorsan beáll a megállni tilos táblához, hogy megbüntessen, amiért közterületen „alkoholtartalmú szeszesitalt fogyasztott az úr”. A közterületen, ahol egyébként csak az a két négyzetméter a valagatok alatt az, ami nem tiszta kutyagumi, gaz, vagy szemét. Mikor szóvá teszed neki, hogy „ugyan maga miért állt meg a tilosban?” na akkor háromra szűkül a lehetséges folytatások száma. 1.) Előkerül a gumibot és a bilincs, ha már az egy hónapos kiképzés alatt az agyat nem sikerült kiérdemelni. 2.) Itt én vagyok a törvény, plusz 20.000 3.) Embereink a nálunk lévő kamera ellenére megszeppennek és elhajtanak. Hmmm.

Természetesen a hozzáértő olvasóban felmerül a kérdés, miért nem megyek a buli negyedbe, valamelyik romkocsmába, vagy „pubba” szórakozni. Hát igen, ez a kérdés már bennem is felsejlett, csak valahogy sosem éreztem pályának a 400-500 forintos sört, meg a 900 forint két centi pálinkáért dolgot. Marad a házad, vagy az udvarod, ahol legjobb esetben csak a szomszéd szólogat be, mert ő sosem volt fiatal.

Na, jó, most biztos nem győztem meg az aggódó szülőket arról, hogy valójában milyen felelősségteljes és jóravaló húszéves vagyok, pedig de. Csak szeretek szórakozni, és ha egy mód van rá, mellette még enni is szeretnék, meg havonta pár ezrest félretenni, ilyesmi. Persze erre esélyem sincs, amíg az nagyon menő dolog, ha az ember szar szexondebícs koktélt szopogat valamelyik belvárosi szórakozóhelyen, ahol ezerrel megy a tuc-tuc zene. Tudom a valóságban ez sem teljesen így néz ki, de mikor múltkor Depresszió koncerten rám szólt egy tag, miután épp kiugrottam a pogóból, hogy vigyázzak az ingére, mert majdnem kiégette a virzsínia szivarral. Hát izé, szóval elgondolkodtam, hogy mit keresek én ott. Nem tudom mi a jó abban, hogy koktélt szürcsölgetünk, nagyon drága szivarokat szívunk, és hogy öltönyben megyünk rock koncertre, de addig semmi bajom nincs vele, amíg ez a réteg nem akar kiszorítani azokról a helyekről, ahol én is jól érezhetem magam. Töltött cigivel, vörös-boros kólával, tornacipőben és farmerban, Junkies-pólóban.

Ha betiltjuk, nincs is

Tulajdonképpen a ZP bezárása nyugodtan lehetne jelképe azoknak a most végbemenő társadalmi változásoknak, melyekből én most csak a kulturális-szórakoztatóipari szegmenst emeltem ki. Ugyanez történt a focimeccseken, ahova már csak személyre szóló kártyával lehet kimenni, azért hogy a szar focinkat leplezendő látszatintézkedésekkel tüntessük el a még kijáró néhány ezer fanatikust a családosok védelme érdekében.

De ezt a folyamatot már lehetett előre látni. Na, lesz, aki kitalálja, hogy hol kezdődött az egész?

A hajléktalanok vegzálásánál. Azzal, hogy kitiltották őket az aluljárókból, erdei kunyhóikat lebontották. És sok ember a hatalom mellé állt, mondván, végre történik valami. Történt is, azóta egy hajléktalan sincs az országban, sőt mindegyik eperrel issza az automatás kávét a Kozma utcánál. Egyszersmind, elég volt megtiltani, azt, hogy valaki nincstelen legyen, s láss csodát: „volt nincs nincstelenség”. Meg huligánok sincsenek, és a szurkolói rasszizmus is nyilván teljesen megszűnt annyitól, hogy kitiltották az ultrákat a lelátókról. Az már mindegy, hogy a stadionokban a szurkolás helyett hol és mit csinálnak, lényeg, hogy az úri közönség nem találkozik velük.

Szóval, most a fiatalok vannak soron. Már persze csak azok, akik töltött cigit szívnak kokain helyett, akik Calvin Harris helyett közhelyes zenéket hallgatnak, miközben rossz minőségű palackozott borokat isznak, ahelyett, hogy a limuzin hátsó ülésén 40 éves Jack Daniel’s-t innának. A napokban elindul a gólyatáborok megrendszabályozása/betiltása és a még megmaradt hallgatói érdekképviseletek szétverése is. Persze kicsit álságos hogy a vak komondor után a kormány a nők bántalmazása elleni zéró tolerancia nevében módosítja felsőoktatási törvényt, de hát valamilyen indokra szükség van, és indokot találtak az előző esetekben is...

Na de, hogy egy elgondolkodtató, szókratészi kérdést is feltegyek: vajon kik következnek, kik lesznek azok, akiket a hatalom, - az ellenzék hathatós segítségével, átalakít- a törvény erejével, valamilyen nemkívánatos jellemzőjük, ismérvük, szokásuk miatt?

A könnyebb választás érdekében felsorolok néhány lehetséges opciót:

1.) Az összes közterület- felügyelő és parkolóőr. Mindegyikük kedves lesz, és egyikük sem büntet meg azért, amit egyébként ő is megcsinál.

2.) A rasszistákok, akiket végre internálnak és kasztráltatnak, mert a nácik betegek, akiket ki kell irtani a felsőbbrendű liberális eszmék szellemének megfelelően.

3.) A romák, akiknek a lélekszáma ma már meghaladja a 30 milliárdot, s valójában a zsidó-cionista szabadkőművesek telepítették őket ide, hogy kiirtsák Jézus herceg fiait, a magyar harczosokat.

4.) A politikusok, akik persze sosem loptak, és nem ártottak senkinek, és legfőképpen nem hibáztak, hiszen csak az hibázik, aki dolgozik.

5.) Az ironizáló, félhippi hülyegyerekek, akik látszólag csupán poénokat szórnak el egy névtelen blogon.

Hát kérem ismételten: tessék választani!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korutonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr966769571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.10.09. 17:39:39

Szerintem mindenki megtalálja azt a helyet ahol ez lehetséges:
www.youtube.com/watch?v=uteifdsFZOw

E.T.A. 2014.10.09. 18:56:33

Nem értek veled egyet kedves posztoló. A pesti bulinegyed szerintem egyáltalán nem megfizethetetlen egy dolgozó fiatal számára. Nyilván vannak olyan helyek amelyek borzasztó drágák, de hát oda alap, hogy nem megyünk be társasággal, viszont egy sörért Szegeden is elkérnek az egyetemi campusban 450 ft-t (én csak tudom, ott jártam egyetemre).

csak bandi 2014.10.09. 20:46:04

aham.
fizetett reklamposzt,vagy mi ez?
zold pardon sirato?
tele van kutyaszarral a varos???ki tehet rola,a kozteruletis???
vizezik a sort???
baratom,1872 ota ez mindig is igy volt es igy is lesz a szorakozohelyeken...
draga???nem kell berugni,lehet jozanul is szorakozni...
ja,igaz,ahhoz tarsasag is kell,akikkel lehet,nem pedig a bebaszcsizott-betoltottcigizett obegato hasonszoruek kozossege...
tipikus magyaros mentalitas,legyen minden de "o'cson"...
hagyjuk,onmagadrol allitasz ki szegenysegi bizonyitvanyt...

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.10.09. 20:47:45

Ha már bloogot akarsz írni, ráadásul magyarul, nem ártana megtanulni LEGALÁBB alapfokon az anyanyelvedet.
"Embereink a nálunk lévő kamera ellenére megszeppennek"
Ellenére? Szerintem meg inkább miatt, láttán stb.
De a helyesíráson is lenne mit javítani, vesszőhasználat, egybe- és különírás stb.
sókratési - hú baszd meg, ez azért ütött...

A sört egyébként nem tudják vizezni, persze ehhez ismerned kellene a sörcsapoló rendszert.
Azt nem tudom, hogy hol 800 Ft egy korsó sör, de 6 decit csak a Budapest Parkan mértek, és ott 650 Ft volt. Ami nem kevés, de nem 800. A koncert alatt is 650 volt, előtte 3 meg utána 1 órán át 390.
És a ZP-ben is nagyon régen volt 400 a korsó sör.

"900 forint két centi pálinkáért"
Ennyiért azért általában már 4 centet adnak.
Ja igen, a centi hosszmérték (centiméter), az űrmérték az cent (centiliter).
A szivar pedig kiejtve virDzsínia.

Egyébként ahogy te nem szeretnéd, hogy kiszorítsanak a helyekről, úgy más sem szeretné, hogy te szorítsd ki. És lehet, hogy az adott 40-50 éves jóval pörgősebb gyerek volt a te korodban, mint te most, sőt, az is lehet, hogy ha belekötsz, akkor még ma is lazán lever, mint vak a poharat.

Ha tudod, hogy rossz minőségű bor, mi a francnak iszod meg? Inkább igyál kevesebbet, de az legyen jó. A rossz bor hosszabb távon teljesen tönkre tudja tenni az emésztőrendszeredet. Most 20 vagy, de gondolom, szeretnél 40 is lenni, és nem tolókocsiban megérni azt a kort.
A cigi meg önmagában is ciki, ha töltött, ha nem.

Ami a focimeccseket illeti, a zsidózó-cigányozó-románozó faszkalapokat - szerinted drukkerek - nagyon ideje volt már kiszűrni a pályákról.
És nemcsak az úri közönség nem találkozik velük, hanem a FIFA sem bünteti szarrá a csapatainkat.

Az a baj, hogy ha az utolsó ponttal magadra célzol, hát nagyon mellément.
Se irónia, se poénok nincsenek a cikkben, csak okoskodás és mérhetetlen butaságok.

Tudjuk be annak, hogy 20 éves vagy, még nem megy a gondolkodás.
Bár ha te leszel a jövő értelmisége, akkor elég szar jövőnk lesz.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.10.09. 20:49:28

@csak bandi:
Hát bebaszni tényleg nem kell, de pár sör vagy pár pohár bor nagyot tud dobni a hangulaton.
Mellesleg az alkoholisták után a második legfiatalabban haló csoport a teljes absztineneseké.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.10.09. 20:55:11

@E.T.A.:
Hát némi igaza azért van, a romkocsmákban átlagban 500-600 Ft között van egy korsó alapsör (Soproni, Arany Ászok, Borsodi - ebből mára az utóbbi az egyetlen iható).

Persze ha pár utcával/kocsmával odébb megy az ember, kaphat sört 300-ért is (Ördög kocsmák, 4-es - 6-os kocsmák).

A pálinkát viszont tényleg kurva drágán adják, vegyünk 900 Ft-os átlagnak 4 centet, az 22500 Ft/literre jön ki.
Falun a jó (mondom: jó) házi pálinka literje 5000 Ft alatt van, de az ezekben a kocsmákban árult pálinkák is kisker áron 7-8 ezer/literre jönnek ki. A nagyker ár valószínűleg 5000 környéke lehet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.10.09. 23:58:33

Nem a vesszőn és a sör árán kell lovagolni. Ennek a posztnak sokkal mélyebb gondolatai vannak. - Persze gondolkozni m,a már sokan nem képesek.

2014.10.10. 00:07:45

Én mindig utáltam azokat a gyerekeket akik összeszemetelték a parkot estefele aztán jöttek be bohóckodni félrészegen. No meg azon gondolkoztam, miféle család lehet az ahol 13-14 évesek ilyen helyre járnak.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.10.10. 00:56:14

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Vannak neki?
Ne bassz, én ebben az irományban egyetlen gondolatot sem vettem észre.
Mélyebbet pláne nem.
Lehet, hogy a kolléga annak szánta, de akkor nagyon elbaszta ezt az ugrást már a nekifutásnál.

Egyébként gondolkozni még mindig többen képesek, mint helyesen írni, ahogy látom. :-)

Hajagos Máté 2014.10.10. 17:15:51

A helyesírásom nyilván nem képvisel magas színvonalat. De nézze meg akármelyik másik blogot vagy akár az indexet. Persze ez engem nem véd meg. "csak bandi"-nak: igen tipikus magyar hozzáállás, a csóró ember elvárja, hogy a pénzéért kapjon valamit, hogy 15-18 óra munka után kitudjon kapcsolni kicsit. Tudom szemét egy dög vagyok, de baromira idegesít, hogy 550 körüli éjszakás órabérért dolgozok, és sok helyen ezzel jó, ha veszek gy sört. "Mr közbiztonság Szilárd" " Baszd meg" az anyanyelvet, az idézett sor elírás, de mondom, nem védem a helyesírásomat. :) A baj az, hogy alapvetően nem érti miről pofázok. Az, hogy egy széles társadalmi réteget, miután kiszipolyoztak, megpróbálnak kussban tartani. Szóval ez így nem megy. Kell valami levezető szelep, ha egész nem hajtanak, űznek, lerabolnak, ordítoznak veled. Az egész életed merő kihasználás. Nyilván nem kéne cigányozni vagy zsidózni, de sokan nem társadalomtörténeti kutatásokat olvasgatnak, és nem virzsínia szivart kapnak ajándékba, hanem kézfogást. És ezzel csak a saját maga elitizmusát igazolta, nem azt, hogy nincs vagy nem lehet igazam. Csk azt próbáltam, hogy van egy leszakadás, amit néhányan folyamatosan próbálnak átugatni, de csak az jön vissza, hogy "baszd meg" meg, hogy "fiatal vagy és ezért nem tudsz gondolkodni". De, csak máshogy. Egy antiszemita, vagy egy liberális értelmiségi is gondolkodik, csak máshogy. És ez még szinteződést sem fejezhet ki. Szóval a cent illetve virzsína szavakon való fennakadás mellett gondoljon egy kicsit bele ezeknek az embereknek a helyzetébe. És az enyémbe is. mert így csak a hozzá nem értését igazolja. Mindazonáltal, köszönöm a kritikát!

zsoci 2014.10.10. 23:08:17

Ha mondjuk ezeken a szórakozóhelyeken szórakozó fiatalok nem viselkednének úgy mint egy állat, akkor nem akarná bezárni, megszüntetni senki őket. Márpedig úgy viselkednek. Nekünk a nagykörúton rendszeresen azzal teletek a reggelek, hogy kihalásztuk a törött üveget a kocsi alaól, letöröltük a hányást az ablakról, és vettünk pár naponta egy új tükröt/antennát. A járda, kapulajról most ne is beszéljünk. A másik árnyoldala ezeknek a putriknak az, hogy rászoktatták a ruppótlan fiatalokat az utcán piálásra. Amit ugye alapból is tilos, meghát vannak erre külön helyek. A következmény az lett, hogy megtiltották a 22 óra utáni alkohol árusítást, az éjjel-napalik meg szépen bezártak. Kösz.
Egyszóval ha rajtam múlik mindet örökre bezárnám.

Ja és hogy hova menjen egy egytemista ha kajára kell a pénz? Dolgozni! Ha nem tellik rá nem kell bulizni járni és piálni ám, nem köteltző!

TakeMeCloser 2014.10.13. 06:52:04

@zsoci: én amikor annyi éves voltam, főleg tanultam esténként. Lehet, ez maradiság, vagy hülyeség, de meg kellett alapozni, hogy most mindjárt a tehermentes lakásomból lesétáljak a BMW-mhez, és elugorjak a barátnőmért, hogy együtt töltessünk egy kellemes hétfői napot, amikor a posztíró az ötötvenes òrabéréért dolgozik majd. Èn kérek elnézés!

Hajagos Máté 2014.10.13. 07:25:14

takemecloser! Nem úgy néz ki, hogy azért olyan sokat tanult volna. Maximum kivagyi seggfej lett. :) BMW. haver. előbb nézd meg ki honnan jön, és mit csinál..

onewayticket 2014.10.18. 23:08:44

@zsoci: "Leben und leben lassen!" Vágod?

onewayticket 2014.10.18. 23:14:31

@TakeMeCloser: A tanulás és a jól fizető állás között nincs egyenes arányosság.
süti beállítások módosítása