Magyarország új nézőpontból, mellébeszélés nélkül.

A Körúton Kívül

A Körúton Kívül

Párhuzamos életrajzok a magyar politikából

2014. október 15. - Hajagos Máté

"A történelem ismétli önmagát" - szól az ismert mondás. Nos, történészi szemmel nézve ez azért nem annyira egyszerű, de annyi bizonyos, hogy az emberi jellem nem sokat változik. Nos, erre a két ismert közhelyre hagyatkozva bátorkodtam összegyűjteni Plutarchos után szabadon  nemes vezéreink párhuzamos, dicső életútjait.

1. Schiffer András – Kassák Lajos

p1.png

Bár utóbbi inkább irodalmi személyiség, a korai szélsőbaloldali mozgalmakban betöltött szerepe megkérdőjelezhetetlen. Mindkettőjükben közös, hogy alapvetően olyan dolgokról beszélnek, amik baromi fontosak, de nem egy félbalkáni államban. Kassák vörös poloskái minden bizonnyal Schiffer agyában is dolgoznak, mivel 4 éve próbálkozik zöldlibsi dumával egy olyan országban, ahol a többség legszívesebben újranyitná a szénbányákat. Schiffer persze biztos jó fej, csak nem tud beszélni, kiabálni, segget nyalni, és naivabb, mint egy tizenkét éves tinilány. Ahogyan Kassák is. A kortársak egyikőjüket se értékelte senki igazán, és ez nem feltétlenül a kortársak hibája.

2. Tasnádi László – Gulyás Elemér

p2.png

Gulyás személy szerint nem valós történelmi személyiség, azonban valószínűleg sokan jól emlékeznek rá, A tanú című filmből. Ő volt az, aki egykori rendőrkopóként megbocsájtást nyert a kommunista hatalomtól, mert szükség volt a tanúvallomására. A filmben többször is emlegeti, hogy hasznára tudna ő lenni a Rákosi-féle rendszernek is. Kitalálhatják, hogy egy olyan párt, mint a Fidesz, miért pont egy volt állambiztonsági embert választott államtitkárnak. Azért, mert nagyon tud kussoltatni, határozott és ismer minden olyan módszert, amivel egy túlbuzgó, balfasz ellenzék elnyomható, anélkül, hogy ez bárkinek is feltűnne.

Egyszóval Tasnádi az az ember, aki még rólam is betudja bizonyítani, hogy megettem Lázár János fácánjait. És mindez egyáltalán nem zavarja azt a szavazótábort, aminek a vezetője a csecsemőtől az ötvenhatos mártírig bárkit lekommunistáz, ha érdeke úgy kívánja meg. Természetesen ettől még értheti valaki a szakmáját, és legalább segget csináltunk a szánkból is.

3. Gyurcsány Ferenc – Szapolyai János

p3.png

Na, végre egy valódi történelmi párhuzam! Mind Gyurcsány, mind XVI. századi alteregója készek voltak a káosz szélére sodorni az országot a hatalomért. Az eredmény mindkét esetben kudarc és az addigi rendszer felbomlása lett, amiért egyikük jutalma Erdély, a másiké egy párezer fanatikus nyugdíjast maga mögött tudó párt lett. Gyurcsányhoz hasonlóan Szapolyai is jó időben volt jó helyen: a mohácsi vész idején országló nagyúr, de a döntő csatából, a fene egye meg, elkésett.

Miután kiderül II. Lajos meghalt, maga is a trónra tör (ez nem volt nehéz, hiszen az övé volt az egyetlen megmaradt, ütőképes sereg az országban), és polgárháborút robbant ki. Az, hogy közben jönnek be a törökök, nem érdekes, ezzel az aprósággal elég lesz azután foglalkozni, ha már megvan a királyi cím – ahogy Gyurcsánynak is fontosabb volt a 2006-os választás megnyerése, mint az, hogy tegyen valamit a felgyülemlő államadósság ellen, hiszen az a jóléti kiadások megvágásához és szavazatvesztéshez vezetett volna. Szapolyai végül „csak” Erdélyt hajthatta uralma alá, miközben ténykedésének köszönhetően a török könnyedén elfoglalta az ország kétegyharmadát. Szapolyai ezután többször felvetette a török elleni összefogást, amiből azonban semmi nem lett. Ennek ellenére Erdélyben, félig-meddig török függésben, eltántoríthatatlan hívei támogatásával élete végéig megtarthatta bázisát.

4. Szijjártó Péter Enterobius vermicularis

p4.png

Nem, itt nem valami újonnan felfedezett középkori kódexírót hoztam párhuzamként. Igazából a magyar történelemben nem találtam Szijjártóhoz hasonló embert (pedig volt jó pár álságos magyar történelmi személyiség Cillei Ulriktól kezdve Martinovics Ignácon át Kun Béláig), így nem egy embert választottam, hanem egy olyan élőlényt, ami minden bizonnyal végigkísérte a középkori emberek életét, bár ők ezt nem nagyon akarták. Szóval, hajrá, guglizzanak rá a bélféregre, ami a seggünket akarja nyalni!

5. Falus Ferenc – Süsü

p5.png

Most miért? Mindkettő tök aranyos, visszahúzódó, vicces és szórakoztató. Csak ez egyiket ezért balfasznak tituláljuk, a másikról meg bábsorozat készül. Pedig csak egy egyfejű sárkány, vagyis nem hétfejű-százkezű politikus. Persze Süsü is alkalmatlan lenne a városvezetésre, de azért én tök jól elszórakoztam rajta gyerekkoromban, most meg itt van Falus.

6. Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor, Demján Sándor, Garancsi István, Széles Gábor stb. – Kun László kori nagyurak

p6.png

Idősebb Csák Mátéban, Borsa Kopaszban, Kőszegi Henrikben és a Simicska-féle újgazdag mai nagyurakban nem csak vagyonuk mértéke hasonló. Mindkét csoport tagjai szemben álltak egymással, polgárháborús állapotokat, éhezést és pápai kiátkozást maga után vonva. Most az EU és az IMF átkoz ki (minősít le) minket, de Garancsiék ettől még elvannak, mint Marci Hevesen. Az átlagmagyar már kevésbé, de legalább a független Magyarországot nem zsebelik ki a Habsburgok,a nácik vagy komcsik. Mert ti mind demokráciában éltek, és mind egyéniségek is vagytok!

7. Orbán Viktor – IV.(Kun) László

p7.png

Ha Csányiék a László-kori nagyurak, akkor Orbán Viktor az, akit úgy rángat minden pénzember, mint a sliccükön a cipzárt. Kun László is büszke volt arra, hogy szembe ment a rendszerrel és megpróbálta felülírni azt, építve az unortodox, félpogány államot a keresztény Európában. Végül a támadás onnan jött, ahonnan nem várta volna: a nagyurak a gyűlölt pápai legátussal karöltve meghátrálásra késztették. Szerettet kunjait ezután üldöznie kellett, mert a nagyurak féltették a hatalmukat és a pénzüket. László többször is meghasonlott, majd végül a félőrült királyt saját kunjai ölték meg egy magyar nagyúr, Borsa Kopasz megbízására. Ha ez nem irónia, akkor még az sem az, hogy egy fiatal rendszerdöntő libsiből zordkeresztény látszat-féldespota lesz. De Orbán legalább el tudja játszani, hogy van hatalma.

8. Schmitt Pál – V. Ferdinánd

p8.png

A kissé túlzottan dinasztikus házassági politika eredménye, hogy V. Ferdinánd kissé félresikerült. Persze a mi drága jó Pali bácsinkra nem ebben hasonlít, hanem, hogy ő is bármit aláírt, amit csak elé raktak, köztük az áprilisi törvényeket, amit nádora egyszerűen csak elé dobott. A két esetben mégsem az a legbámulatosabb párhuzam, hogy mindketten tudtak írni, hanem az, hogy mindkettőjüket leváltották, és hogy egyikük sem szerzett diplomát.

9. Horváth Csaba – Jávor Pál

p9.png

Mindketten remek és sármos színészei voltak koruknak. Politikai értelemben véve nagyjából mindkettőről ennyi pozitívum mondható el. Szerencsére Jávor nem akart politizálni, pedig jó művészként biztos ő is rinyált volna, hogy elvileg felelős politikusként reggel 7 kor már a közgyűlésen kellene lennie. Akkor is, ha az átlagmagyar 3-4 órákat alszik, és rommá dolgozza magát.

10. Tarlós István – Tisza István

p10.png

Egy újabb, valószínűleg sokak számára meglepő párhuzam. Mostani politikusaink közül csak Tarlós tudja olyan szépen a szemébe mondani egy újságírónak, hogy buta liba, mint ahogy azt tette Kálmán Olgával. Fellengzős modora ellenére persze bunkó, de nem kevésbé felelős is, többször szembe ment a város érdekében a kormánnyal. Mindeközben látszik az arcán, hogy irtóra nagy seggfejnek tart mindenkit, és legszívesebben a karhatalommal vitetné ki a fél fővárosi közgyűlést az akadékoskodó sajtósokkal együtt (amíg erre nincs lehetősége, a hajléktalantörvény óta a budapesti hontalanokon gyakorolhat). Tisza István is ennyire vett komolyan minden más politikust, egészen addig, amíg el nem vesztettük a háborút, amiért Tisza egy személyben el is vitte a balhét, pedig volt abban felelőssége még jó pár embernek.

A bejegyzés trackback címe:

https://korutonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr216793773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.15. 13:28:14

jó részük se nem találó, se nem humoros.

kalandfereg 2014.10.15. 13:44:20

A Gyurcsány leírás király. Tényleg ennyi az ürge: a hatalomvágy kábé mindent überel nála. Csak ahhoz, hogy valóban hatalmat is szerezzen, túl böszme, így hát áldásos tevékenysége eredményeképp a másik nagy nemzetrontó, Orbán az, aki egyre erősebb.

Netuddki. 2014.10.15. 13:48:38

"4. Szijjártó Péter – Enterobius vermicularis "

Ez jó volt!

Osztánek a szíjjártó is benne volt-e a piramiska játékocskába?

Netuddki. 2014.10.15. 13:49:34

@kalandfereg: Ugyan! Az orbán titokban fizet azért a gyurcsánynak amit az csinál...

funfun 2014.10.15. 13:49:52

@doggfather: szerintem sem. Erőltetett. Tarlóssal meg úgy vagyok, hogy semmi különösebb bajom vele, hiába nem vagyok Fidesz drukker (ja, meg KDNP sem). Sőt, még a humorát is díjazom. Karakán fickó, nem igazán hallani mutyi-ügyekről vele kapcsolatban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.15. 13:53:03

@funfun: jaj, nem a jellemzésekkel van a baj, tarlós tényleg bunkó, a párhuzamok erőltetettek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.15. 14:13:03

Pedig meg voltam győződve, hogy amikor "az egyéb, az emberek által nap mint nap megélt, valós problémák" és a "képesek leszünk olyan témákat feldolgozni véleménycikkek, riportok, interjúk formájában, amelyekről alig esik szó, mégis tömegeket érintenek, vagy érdekelnek" mondatokat leírtátok, akkor nem ilyen semmitmondó, hatásvadász bulvárposztokat értettetek mindezek alatt...
De lehet, hogy csak nekem nem nap, mint nap megélt, valós probléma, hogy Tarlóst milyen történelmi személyiséghez hasonlítsam...

Bús Endre 2014.10.15. 16:07:14

Nono, Kassák azért letett egyet és mást az asztalra:
regényt, verset, festményeket, folyóiratot, stb.
Nemes Nagy Ágnes Kassákról: .....Ebben a makacs, öntörvényű és, hogy úgy mondjam vezérszerepre született és törekedő emberben volt a rezignációnak, majdnem azt mondom, hogy a hősi rezignációnak egy olyan erős indíttatása, amely lehetővé tette, hogy csakis a saját szándékait, stílszándékait belső, tartalmi és egyéb, és társadalmi szándékait kövesse... (Albert Zsuzsa interjúja Nemes Nagy Ágnessel).

Hajagos Máté 2014.10.15. 23:23:21

Ez az egész csak egy játék akart lenni, valami újfajta kommunikáció előjele, persze nyilván szar meg minden. Danialves! Lesznek elemző posztok is, de a személyes véleményem az, hogy közben humorral si kezelnünk kell magunkat, nyilván az egy másik tészta, hogy az most bejön e vagy sem. De ha megnézed végül is sok dolog benne van a tévékben, csak nem egészen úgy közelítik meg, ahogy érdemes volna. Lásd futballhuliganizmus, szórakozás, Érpatak.

kalandfereg 2014.10.16. 10:31:03

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Sztem is logikusan hangzik, hogy titokban Orbán pénzeli Gyurcsányt, vagy Gyurcsány szerelmes Orbánba. Mindenesetre a legnagyobb hatékonyságú Fidesz szavazatszerző, az Gyurcsány, ez egyértelmű.

@Bús Endre:
Igen, de ez valahol Schifferre is igaz, szóval semmi nono. :)

@funfun: Az a baj, hogy Mo-n már az is plusz pont, ha valaki nem korrupt. Ez kéne, hogy az alap legyen, innentől jön az, hogy valaki mint politikus is ér-e valamit. És a Tarlós az nálam nem valami nagy spíler, még akkor se, ha véletlenül van egy kis humorérzéke. Például kurva ciki, hogy egy európai nagyváros polgármestere buzizik. Aztán most az a legújabb hír, hogy ki akarja túrni a Vitézy Dávidot, aki szuperjó BKK vezér, mióta ő van, a BKV egy szerethető dolog ami értünk van. Aki budapesti, az nem akarhatja, hogy leváltsák a Vitézyt.

aldum · http://aldum.pw 2014.10.18. 17:03:44

Ruhellem Tarlost, de ott Kalman Olgaval kapcsolatban konkretan igaza volt.
süti beállítások módosítása