Magyarország új nézőpontból, mellébeszélés nélkül.

A Körúton Kívül

A Körúton Kívül

Mit kell tudni a török hadseregről?

2016. július 16. - Marek Bertram

A Török Fegyveres Erők (TSK), azaz a hadsereg hatalomgyakorlásban való történelmi szerepe megkérdőjelezhetetlen. Atatürk regnálásától kezdve 2010-ig a demokrácia, az állambiztonság és a szekuláris állam letéteményesének számított. A TSK az utóbbi néhány évtizedben összesen négy – két fegyveres és két ultimátumos – beavatkozást, puccsot hajtott végre, mert a regnáló kormányok nem tudtak megküzdeni a komolyabb belpolitikai válságokkal vagy épp centralizálni akarták hatalmukat. Így a politikusok autokrata törekvéseivel az ’50-es években, a szélsőséges csoportok összecsapásaival a ’60-as évek végén, a ’80-as évek kurd szeparatista törekvésekkel, továbbá az iszlamizmus permanens erősödésével (1997) „kellett” felvenniük a küzdelmet. Nyilvános beavatkozásnak minősül még a 2007-es e-memorandum is, mikor az elnökválasztást akarták befolyásolni.

Négyes beosztás létezik a civil-katonai kapcsolatokat illetően - megkülönböztetünk professzionális, nemzeti, irányító praetorianus és népi praetorianus hadsereget. A professzionális kategóriában a hadsereg teljes mértékben civil ellenőrzés alatt áll, míg a nemzeti hadsereg és az állam között elválaszthatatlan a kapcsolat, hiszen gyakran katonai vezetők is politika szerephez és pozícióhoz jutnak. Az irányító praetorianus típusú hadsereg pedig a hatalom megszerzésére tör, és ellenőrzése alá akarja vonni a civil társadalmat. Ezek alapján

a TSK-ról elmondható, hogy „népi praetorianus”, ugyanis a katonaság csak akkor avatkozott be a politikai életbe, amikor már veszélyben volt belpolitikai stabilitás vagy az atatürki szekuláris állam. Ráadásul beavatkozásaik legtöbbször a kulisszák mögött zajlottak, nyíltszíni állásfoglalásra vagy katonai intervencióra csak a fenti esetekben került sor, a hatalom kizárólagosságára sosem törekedtek, „rendteremtéseik” után azonnal visszavonultak a barakkokba.

A kemalista örökség megőrzése miatt a hadsereg mindig is komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy tagjai közül kiszűrje az iszlamistákat, a felmerülő szimpátia gyanúja elegendő volt ahhoz, hogy bárkit elbocsájtsanak köreikből – 1995 és 2000 között 745 tisztet függesztettek fel, majd az AKP győzelme után újabb tisztogatásra került sor. Komoly befolyást és függetlenségét jelent, hogy a hadseregnek saját költségvetése van, az állami hozzájárulások mellett négy, a TSK finanszírozását szolgáló holding felett rendelkezik, így az évek alatt konglomerátummá fejlődött OYAK (Hadi Kölcsönös Segélyező Egyesület) felett is. Papíron az OYAK egy nyugdíjalap, azonban számos nagyvállalatot olvasztott magába, többek között bankokat és olajvállalatokat, sőt, korábban piacvezető pozícióba került az OYAK-Reanult révén az autóiparban is. Erdogan regnálása óta a cég portfóliója erősen legyengült.

Nemcsak a gazdaságban, hanem a döntéshozatalban is komoly befolyásra tettek szert. Az 1961-es, népszavazáson elfogadott alkotmány egy új intézményt hozott létre: a Nemzetbiztonsági Tanácsot (MGK). Szerepét az 1982-es puccs során megerősítették. Az MGK lényegében egy döntés-előkészítő csúcsszerv volt, amelynek elnöke a köztársasági elnök, továbbá a miniszterelnök, a külügy-, belügy- és védelmi miniszter, a vezérkari főnök, a szárazföldi erők, a légierő és a hadiflotta, illetve a csendőrség főparancsnoka volt a tagja.

Az EU számára paradox módon a demokrácia letéteményesének számító hadsereg mindig is dilemmát jelentett a tagfelvételi eljárás során, ezért támogatták Erdogan törekvéseit arra nézve, hogy csökkentse a fegyveres erők politikai befolyását. Az első intézkedést regnálása második évében foganatosították, az MGK civil kontroll alá került és elvesztette a fontosabb intézmények feletti ellenőrzési jogkörét, így ki kellett vonnia képviselőit az oktatási valamint a médiát ellenőrző tanácsból. A konfrontáció pattanásig feszült, amikor Ahmet Necdet Sezer államfő megbízatása lejárt és a hatályok szerint nem indulhatott újra a tisztségért. A kormányzó párt Abdullah Gült jelölte a posztra, aki a nyilvánosság előtt vállaltan közelebb akarta hozni egymáshoz a vallást, illetve az államot. Ekkor került sor a fegyveres erők e-memorandumára, amiben deklarálták, hogy hajlandóak megvédeni a szekuláris államot. Gült megválasztották, a hadsereg ezután kivonult a belpolitikai szférából.

A társadalom hadseregbe vetett bizalma már az 1999-es törökországi földrengés után megrendült – ugyanis tétlenül nézték az eseményeket – és az ún. Ergenekon-ügy minderre rátett egy lapáttal. (Egy 1999-es felmérés szerint a társadalom 81%-a abszolút megbízott a Török Fegyveres Erőkben, míg csak 16%-a mondta el ugyanezt az állami intézményekről.) Az Ergenekon egy állítólagos titkos szervezet, amelyhez ultranacionalista katonai vezetők és civilek csatlakoztak, akiket azzal vádoltak meg, hogy a kormány megbuktatására akartak törni. Százakat tartóztattak le, köztük regnáló tábornokokat, sőt, Ilker Basbug volt vezérkari főnököt, majd elődjét, Yasar Büyükanitot is, így eljárás alá került a ’80-as és a ’97-es puccs vezetője is. 2013-ban sokakat életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, s mindössze 21 embert mentettek fel. Bár később a vád teljesen összeomlott és szinte mindenkit(!) felmentettek, Erdogan nyíltszíni offenzívája bőven elég volt arra, hogy lecserélje a TSK teljes vezérkarát.

A szekuláris elit befolyásának csökkentése intézményi szinten is megtörtént, hiszen 2010 szeptemberében népszavazást tartottak egy alkotmánymódosítási tervezetről, amely korlátozó intézkedéseket tartalmazott a hadseregre nézve. A részvételi arány 77%-os volt, a szavazók 58%-a pedig igennel szavazott. A módosítás értelmében a hadsereg jogállása megváltozott, már a civil törvényszék is felelősségre vonhatja a fegyveres erők szolgálatában lévőket.

Erdogan lassan, de biztosan teljesen kivéreztette az állam de facto szekuláris immunrendszerét, joggal feltételezhetjük tehát, hogy az éjszakai eseményeket már egy új hadsereghez köthetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://korutonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr438892846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2016.07.16. 11:07:56

Elég amatőr módon csinálták ezt a puccsot. Nem tudták elfogni vagy kilőni az elnököt. A "népnek" meg tetszik amit csinál az elnök. Az Iszlám állam fele kacsingatva , üzletelve közben az EU-t és az USA-t egyszerre szívatja. Közben látványosan összarugja a port az Oroszokkal, Izraellel.

Afrika steht an der Elbe 2016.07.16. 11:58:20

Az nem lehet, hogy Erdogan csinálta az egészet?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.16. 13:29:55

Egy bukott pancserpuccs, semmi több. Már a CIA sem a régi..:))

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.16. 13:32:28

@bkkzol: Tudod ezt hívják külpolitikának, nem pedig azt, amikor egy ország látványosan és mélyen benyal Washingtonnak meg Brüsszelnek, engedelmes csatlósként kritikátlanul, és következetesen végrehajtva az onnan jövő direktívákat..

kewcheg 2016.07.16. 13:49:36

1920-ban egy soha vissza nem térő alkalom szaladt el, és ennek most isszuk a levét. Konstantinápoly majdnem ötszáz év után szabad lehetett volna. Már maga Atatürk is készült erre, ezért is lett Ankara a főváros. Ez egy nagy szégyen, hogy amiért századokon át annyian véreztek, azt nagggyon!!! minimális !!!erőfeszítéssel nem lépték meg a nagyhatalmak, valószínűleg egyébként Németország miatt. Egymillió gonddal kevesebb lenne, ha most egy keresztény, bárha akár ortodox Bizánci Állam őrködne Európa délkeleti végében. Ehelyett lehet alkudozni a dörzsölt, kétszínű és muszlim!! törökökkel...:(

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.16. 14:09:36

@kewcheg: Érekes szempont, csak sajnos a törökök sem erőltetik meg magukat túlzottan, a migránsok feltartóztatása ügyében

fércnél maradandóbb 2016.07.16. 15:51:33

Amelyik ország blokkolni próbálja a migránsáradatot, ott előbb-utóbb történik valami ilyesfajta dolog. Macedóniában a "spontán" civil elégedetlenség söpörte el kis híján a kormányt, most meg ez a puccskísérlet. Nem árt hasonlókra felkészülni Magyarországon. Mert aztán mi leszünk a Sorosok

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.16. 17:56:19

A nép nem akar többé atatúrki szekuláris államot. Miért kellene azt fenntartani a nép akarata ellenére?

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.16. 17:57:54

@kewcheg:

Az esély a németek miatt veszett el. A németek elküldték ügynököket. Lenint Oroszországba, s az meg sikerrel járt. Ha nem lett volna ez, ma Konstantinápoly orosz város lenne.

bkkzol 2016.07.16. 18:07:21

@A megvalósult amerikai ólom..: Az is külpolitika, hogy terroristákkal olajjal, műkinccsel üzletelni... csak azért terroristákat pénzelni ,mert "türkmén testvérek"..? Erős gyomor kell hozzá, meg ahoz is, hogy ezt elfogadja valaki.
Persze azok után, hogy a terhes nőket késelő meg buszvárókba hajtó palesztinokról azt nyilatkozza az ENSZ főtitkár, hogy "így élik meg a palesztínok a fusztráltságukat" akkor érthető.
A nizzai teherautós is politizált vagy csak fusztrált volt?

Afrika steht an der Elbe 2016.07.16. 18:30:55

@a BircaHang Média szerk.:
Ez jó hír Merkelnek. Honecker után mégiscsak kellemetlen lenne Chilébe menekülnie. Marad majd neki Konstantinápoly.

Janos Mohacsi 2016.07.16. 21:02:35

Mondjuk ha Del-Amerika kapcsan mondanank ilyeneket, akkor ott a csunya fasisztak vettek at az allam iranyitasat a "demokrataktol". Lathatjuk pedig,hogy hova jutott Pinochet Chileje es hova Venezuela!!!
A hadsereg sok del-amerikai es kozel-keleti allamban a stabilitas utolso mentsvara, es nagyon pozitiv szerepet is jatszhat. Viszont sokszor mar elavultan gondolkodnak.

Neo07 2016.07.16. 22:10:10

Mi köze a menesztett 2000 bírónak az államcsínyhez? Ők is az utcán voltak? Ha nem, akkor mitől világosodtak meg bűnösségükről alig pár óra alatt? Gyanús, nem kicsit...

kewcheg 2016.07.16. 22:12:06

@a BircaHang Média szerk.: akkor köszönjük Vlagyimir Iljics.....

Janos Mohacsi 2016.07.16. 22:31:26

@kewcheg: Hat a torokok kivagtak a gorogoket onnan, az olaszokat, angolokat es franciakat is(meg a katonak mar nem akarrtak a semmiert harcolni).
Meg a nagy kereszteny allamok is csak tovabbengedik a migransokat!!

Janossz 2016.07.17. 11:16:19

@a BircaHang Média szerk.:" A nép nem akar többé atatúrki szekuláris államot. Miért kellene azt fenntartani a nép akarata ellenére?"
Melyik nép? Nézd már meg a szemeddel, ha ott élsz a szomszédjukban, hogy mit akarnak!
Európai életszínvonalat, minőséget, szabadságot. Isztambulban majdnem megsértettem egy török gyereket, mert kihagytam a kisüsti kínálásból, Ramadán idején...
Több millió töröknek van képe a nyugati világról, értékekről, és nem akarnak/ nem fognak visszamenni a középkorba. Elég jó esélyük van egy polgárháborúra.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.17. 11:25:30

@Janossz:

Ismerem a törököket.

Kb. 3 irányzat van:
- a nyugatot kell utánozni, ez kb. 15-20 % álláspontja, elsősorban Isztanbulban és az európai részen,
- török nacionalizmus kell, az iszlám nem fontos, elsősorban a türk népekkel kell szövetkezni, ez kb. 25-30 % álláspontja, ismét elsősorban a nagyvárosokban és Európában,
- az iszlámnak kell alapvetőnek lennie, ez kb. 50 % álláspontja, elsősorban Ázsiában.

Azaz liberálisok, nacionalisták, iszlamisták.

Erdoğant a fél ország nem kedveli, a fél ország imádja. Viszont a nacionalisták számára is Erdoğan a kisebbik rossz a liberálisokhoz képest.

Szerinted joga van a liberálisoknak a saját eszméjüket a többségre kényszeríteni?

Az oké, hogy a liberálisoknak nem tetszik Erdoğan, de ebből következik bármi is?

Janossz 2016.07.17. 11:43:29

@a BircaHang Média szerk.: Az, hogy kvázi európai országként működnek, élnek, az Atatürk-féle berendezkedésnek köszönhető. Hálásak is érte, megkérdőjelezhetetlen ikon náluk.
Ha eljut az agyukig, hogy Erdogan Nagymester az államalapító művét farigcsálja, kő kövön nem marad majd. Ha távolodni kezdenek az ún. művelt világtól, gazdasági vonzatai lesznek, húsba vágók. Az is kijózanítólag hat.
Mindenesetre vicces, ahogy a Nyugat vezetői egy emberként állnak ki e mellett a bohóc mellett, miközben egy kanál vízben tudnák megfojtani.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2016.07.17. 18:48:34

Ez az amatőr puccs elvette a lehetőségét egy profi puccsnak, mert most mindenkivel leszámolnak. Lesz majd polgárháború, mert a törököknél a lakosság nagy része a kemalizmust választaná, mint egy egyházi államot.
süti beállítások módosítása