Magyarország új nézőpontból, mellébeszélés nélkül.

A Körúton Kívül

A Körúton Kívül

Mi ez a blog?

2014. szeptember 12. - AKörútonKívül

Mi van a Körúton kívül?

9 millió ember, akik rettegnek munkájuk és egzisztenciájuk elvesztéstől, és kevéssé tudja őket érdekelni az őket csak eszköznek tekintő pártok aktuális mondvacsinált vitája, a jobb- és baloldali kulturkampf aktuális fejezete. A Körút alatt mi nemcsak egy földrajzi határvonalat értünk, hanem a jobb- és baloldali szimbólumpolitizálás, és a valódi, tömegeket érintő ügyek közötti határt. Körúton belüli problémák alatt értjük azokat a politikusok által gumicsontként bedobott ügyeket, amik a rendszerváltás óta nagyrészt tematizálják a közéletet – amíg ezekről van szó, legalább addig sem a mindent behálózó korrupcióról, vagy a vezetők teljes alkalmatlanságáról van szó. A Körúton kívüli ügyek közé pedig az egyéb, az emberek által nap mint nap megélt, valós problémákat.

Ez nem demagógia?

A szegénység és a kiszolgáltatottság problémája addig tűnik demagógiának, amíg az ember nem a saját bőrén tapasztalja. Igaz, az, amikor a jelenlegi politikai elit beszél szociális kérdésekről, ígérget állami segítséget, valóban elég hiteltelen: hiszen pont azokról van szó, akik 25 év alatt eljuttatták addig a gazdaságot, hogy párszáz forintnyi rezsicsökkentés ígéretével már szavazatokat lehet szerezni.

Jobb- vagy baloldaliak vagytok?

Úgy gondoljuk, Magyarországon ezek a jelzők teljesen kiüresedtek. Jelenleg hazánkban szinte csak az különbözteti meg a bal- és jobboldalt, hogy mást gondolnak bizonyos elvont kérdésekről (nacionalizmus, vallás, homoszexualitás, sőt, esztétikai kérdések), vagy egyes történelmi szereplőkről, eseményekről (Trianon, Horthy, ’56 stb). A pártok szavazóbázisaikat egyfajta sérelmi identitáspolitikával tartják fenn: a jobbosok Tisza István, Horthy, Szálasi, 56 egyes szereplőinek utódaiként jelennek meg, a balosok Károlyival, Kun Bélával, Rákosival, Kádárral azonosulnak (még ha a felsorolás egyes elemeit tagadja is mindkét tábor, akkor sem szeretnek például az MSZP-sek a vörösterrorról beszélni, míg Horthy vagy Szálasi bűneiről nagyon is – ezekről pedig a jobboldal hallgat). Mivel szinte mindenkinek van a családjában olyan, akit a fent említettek ténykedése következtében megöltek, kitelepítettek vagy kifosztottak, ezeket a sebeket a politika előszeretettel tépi fel, és használja a saját tábor egyben tartására, és a másik démonizálására.

Úgy gondoljuk, ideje leszámolni ezzel a politikai kultúrával és túllépni a múlton. Hiába jó dolog elvitatkozni történelmi kérdésekről, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az egész magyarországi politikai kultúra és a pártrendszer ilyen témák köré épül, nem valós társadalmi problémák, a most élő, hétköznapi emberek ügyei köré.

Melyik párt pénzel titeket?

Egyik sem, de tevékenységével mindegyik hozzájárult ahhoz, hogy úgy döntsünk, létrehozunk egy blogot, ahol kritizálhatjuk őket.

Kik vagytok?

Egyetemista és/vagy munkavállaló fiatalok, akik kritikusak az egész magyarországi politikai kultúrával szemben, és a saját eszközeinkkel próbálunk rajta javítani.

Miről lesz szó ezen a blogon?

Reményeink szerint képesek leszünk olyan témákat feldolgozni véleménycikkek, riportok, interjúk formájában, amelyekről alig esik szó, mégis tömegeket érintenek, vagy érdekelnek. A magyar közállapotokat igyekszünk egy egyéni nézőpontból figyelni, túllépve a politikai szekértáborok által előírt csoportgondolkodáson.

A bejegyzés trackback címe:

https://korutonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr346692959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2014.10.03. 16:41:05

Szep es jo probalkozas, de nem az elso. A politikaba csak ugy lehet beletagozodni, ha elsajatitod a paradigmait(pl. mint egy egyetemre valo bekerulesnel: te mint uj ember nem csinalhatsz valami teljesen uj dolgot hacsak nem alapitasz egy uj "egyetemet"(buddhistat vqgy akarmit)). Vagy ide allsz vagy oda!!! Nincs kozeput!!!
Amugy az ekbereo meg oldjak meg a maguk problemait!! A politikus nem adhat nekik penzt/piat/pi.at es nem is fog csak ha szavazatokat remel toluk. Sokmindent a csaladtol, kozossegtol vagy a piactol kell megszerezni.

Bicepsz Elek 2014.10.03. 16:46:27

Bocsi. Ugralt a telefonom. A mubalheknaknnagyon is jelentos oka van: az emberek arra figyeljenek a fontos dolgok helyett:
Pl. Tocsik Ugy 800 millio vs. kozuzemi szolgaltatas privatizacioja minmum 1000 milliard huf
süti beállítások módosítása