Magyarország új nézőpontból, mellébeszélés nélkül.

A Körúton Kívül

A Körúton Kívül

Kettejük Magyarországa?

2015. november 02. - Marek Bertram

01.jpgÉpp egy hónapja vagyok Varsóban, annak pedig már egy hete, hogy a lengyel választásokat behúzta a Jog és Igazságosság pártja, amely sosem palástolta az orbáni rezsim iránti szimpátiáját. „Lesz még Budapest Varsóban” – mondta Jaroslaw Kaczynski a négy évvel ezelőtti választási vereség után, s most jelentősen közel került ígéretének beteljesítéséhez. Győzelmük már korábban borítékolható volt, ám arra, hogy a baloldali pártszövetség (a korábban kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség is tömörítve) nem jut be szejmbe, kevesen fogadtak volna. Az eredményeket már ismerjük. Nos, amikor hasonló tendenciákról és jövőképről beszéltem tüntetők előtt, több szimpatizánstól is megkaptam a magamét, ami teljesen rendjén van, de a hazai belpolitikát szemlézve, a magát hivatalosnak tartó ellenzék ott tart, ahol eddig: sehol. Ám Gyurcsány Ferenc maximális sebességre kapcsolt, újonnan ő tematizálja a baloldali diskurzust. Elmondom, hogy ez miért életveszélyes.

Úgy tűnik, hogy a Demokratikus Koalíció (alias Gyurcsány Ferenc) a parlamenti trollkodáson kívül mással is fel tudja hívni magára a figyelmet. A „Sokak Magyarországa” címen kiadott röpirat később mérföldkőnek számíthat az ellenzéki fragmentálódás során, hiszen váratlan folyamatokat indított el a balliberális oldalon. Egyrészt komoly fejtörést okozott az MSZP-nek, másrészt világossá tette, hogy lépéselőnyben van a többi párttal szemben, ugyanis februárra jelentette be programjának nyilvánosságra bocsátását, amelynek néhány sarkalatos pontja meg is jelent a röpirat végén.  Bár leszögezte, hogy nem kíván „udvarolni a választóknak”, sőt, csak kivitelezhető politikát szabad meghirdetni, az utolsó oldal mégis a világ megváltásának és az általános jólét megalapozásának forgatókönyve.

Nem lennék meglepve, ha a DK központi irodájának falai teli lennének folyamatábrákkal, teljesítendő feladatokkal és határidőkkel, hiszen egy jól megkonstruált politikai cselekménysorozatnak vagyunk a szemtanúi.

Éppen ebből a szempontból válik érdekessé Gyurcsány és Bolgár György rádióbeszélgetése, ahol hagyta az újrakeretezést és nyíltan nekiment a műsorvezetőnek. Bolgár újfent a volt miniszterelnök okozta törésvonalat firtatta a balliberális táborban, Gyurcsány pedig keményen beleállt, s kinyilatkoztatta, hogy a DK az egyetlen formáció, amely dolgozik – így ideje leszokni a személyét érintő kérdésekről. A párbeszéd után beletelefonáló hölgy elmondta, hogy ő személy szerint nem kedveli Gyurcsányt, ám az elhangzottakkal tökéletesen egyetért. És a DK elnöke pontosan erre apellál. Ha ő fogja diktálni az iramot – egyelőre ő diktálja – akkor tömeges szavazói átvándorlás kezdődhet, leginkább az MSZP táborából, hiszen egyre többen fogják feladni az iránta táplált negatív érzelmeket, s majd amint érezhetővé válik, hogy egyetlen baloldali párt dominál a palettán, a súlytalan, 1%-os pártok lehúzhatják a rolót.

A tudatosság nem csak a fentiekben érhető tetten. Valójában a DK kétfrontos háborút vív, csak a másik fél éppenséggel nem a regnáló kormány, hanem a civil társadalom. Természetesen a frontemberek erre a tevékenységre nem vállalkoznak, hiszen rendkívül kockázatos lenne. Így a feladatot kiszervezték Vágó Istvánnak és a jól felépített szürke propagandájuknak. Az Európa Kávézó és a Nyugati Fény címen futó blogokon (amelyek egyértelműen a DK-hoz köthetőek) megannyi bejegyzés született arról, hogy a civil kezdeményezéseket el kell felejteni. Az eszközökben nem válogatnak, bárkit és bármilyen vállalkozást képesek ízekre cincálni. Mindez rendkívül bájos annak fényében, hogy amíg a civilek tízezreket vittek ki az utcára, addig megpróbáltak minden lehetőséget megragadni a demonstrációkra való rátelepedésre.

Ma már nem a kormány, hanem a DK üti a társadalmi kezdeményezéseket. Domináns baloldali párttá akarnak válni, és minden máshonnan jövő alternatívát meg akarnak fojtani. Még mielőtt a szemük kinyílna.

Tegyük fel, hogy Gyurcsánynak sikerül megvalósítania sokak álmát: létrejön az egységes baloldali blokk. Lényegtelen, hogy a vezetésével vagy az asszisztálásával történik meg, a rapid növekedés hosszútávon ki fog pukkadni. Gyurcsány hiába kalkulál a választópolgárok szenilitásával, a kormány kommunikációs- és autoriter gépezetének fontos láncszeme marad. A Demokratikus Koalíció növekedése beláthatatlan károkat fog okozni, elvágva az országot a régóta várt politikai innovációtól. Nem beszélve arról, hogy az elmúlt 25 év két ikonikus politikusának hazánkkal játszott roncsderbijén újabb hosszú éveink veszhetnek rajta. Ezt az összefogás-pártiak, tehát a kizárólag Orbán bukására hajtóknak is fel kell ismerniük - lehetőleg minél hamarabb.

Érdemes megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy Orbán regnálása egy igen komoly pozitívumot hordoz magában, ugyanis esetleges bukásával teljesen új fejezetet nyithatunk. Azonban ugyanazokat a köröket futva megállíthatatlanná válik a fiatalok kivándorlása.

Ha az egyiktől nem szabadulunk meg, akkor a másiktól sem fogunk soha. És oda lesz a progresszív, virágzó és élhető Magyarország álma. Innentől kezdve világos, hogy kit kell leküldeni az ellenzéki térfélről - máskülönben maradunk kettejük országában.

A bejegyzés trackback címe:

https://korutonkivul.blog.hu/api/trackback/id/tr328042818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Lukács 2015.11.02. 11:42:24

"Tegyük fel, hogy Gyurcsánynak sikerül megvalósítania sokak álmát: létrejön az egységes baloldali blokk. Lényegtelen, hogy a vezetésével vagy az asszisztálásával történik meg, a rapid növekedés hosszútávon ki fog pukkadni."

Akkor meg minek foglalkozol vele?

Nevoeiro66 2015.11.02. 11:53:55

Jó a Gyurcsány a fidesznek, hadd csinálja csak... :)

Balt 2015.11.02. 12:03:27

Van benne igazság. De én örömmel látnám az utódpárt(ok) kibukását Budapesten is, még azzal együtt is, hogy tudom: Gyurcsány politikai létezése az évtizedes Fidesz kormányzás alapvető garanciája.

mojszipupi 2015.11.02. 12:22:55

Tehát Orbán többszörösen bukott politikusként, két vesztes választás után is oda álhatott, és lett újra az ország ura, a közönséges puccsal megbunktatott Gyurcsány meg önként álljon félre mert erre kérik őt holmi mérhetetlen pártocskák megélhetési ejtőernyősei? Annyira komolytalan a Gyurcsányozás, hogy minél tovább mondják annál erősebb lesz tőle a DK. Fel kéne fogni, hogy közel távol nincs még egy olyan erős ember, mint Gyurcsány, és ha nem állnak be mögé megtehetik, de ez esetben pápá parlament. Vagyis a kis pártok legkésőbb 2018 ban garantáltan bukni fognak, az a kérdés, hogy ez előtt beállnak-e Gyurcsány mögé és úgy szűnnek meg létezni, vagy egyszerűen kihullanak a parlamentből

bekerült 2015.11.02. 12:41:17

Sajnos ez a Marek Bertram erősen bele akar szólni a magyar politikába, nem is részrehajlóan.
A neve után ítélve nem is él Magyarországon, de ettől azért még ismerhetné a jelenlegi politikai viszonyokat.

Röviden : nagyon kilóg a lóláb, hanem az egész ló, az írásából.

Mit is akar mondani tulajdonképpen ?
Hát azt, hogy az egész magyar politikát, mit politikát, társadalmat, az Orbán-Gyurcsány kettős határozza meg és alakítja.

Ez egy nagyon közkedvelt felfogása azoknak, akik nem nagyon férnek hozzá a húsosfazékhoz, pedig nagyon szeretnének.
Hivatkoznak arra, hogy az erősek elnyomják őket és nem engedik a vályúhoz masírozni a gyengébbeket.
Orbán esetében még csak, csak érthető, mert kemény kézzel tartja kézben asaját táborát és ne feledjük, hogy nála van a kassza kulcsa is.

Gyurcsányról azonban semmi ilyesmi nem mondható el.

Adva van egy baloldali "vezető erő" , amely messze a legnagyobb anyagi bázissal és szervezettséggel rendelkezik és még sok önálló ellenzéki párt, amelyeknek esze ágában sincs magukon kívül másra hallgatni.
Gyurcsánynak tehát semmi eszköze nincs az ellenzéki tábort kemény kézzel fogni, netán kényszeríteni, ha azok ezt nem akarják.

Mire gondol tehát akkor ez a Marek Bertram ?
Mit tudna meghatározni egy Gyurcsány az ellenzéki oldalon ?

Legfeljebb kinyitni a mások csipáját és észhez téríteni egy, két elbitangolt, az Orbán propagandájától megrészegült, magát politikusnak gondoló handabandázót.

Bírom már, ha olyanok osztják az észt és találnak ki minden marhaságot, akik legfeljebb ugatják a politikát, vagy csak úgy tesznek mintha !

A tiszteletre méltó szándékuk mögött nem húzódik meg más, mint a félelem, hogy esetleg ezek a marha ellenzékiek mégis össze próbálnának fogni és vége lehetne a vircsaftnak.
Nosza tartsunk be nekik a megszokott Gyurcsányozással és riasztgassuk őket a DK hegemóniára való törekvésével, hátha zavart tudunk kelteni még időben közöttük.

A szokásos, oszt meg és uralkodj !

Erről szól ez az egész poszt, semmi másról.

Kedves Marek Bertram, ne erőlködj,megy ez nélküled is.
Az MSZP, majd segít neked és helyetted is megoldja ezt a gondot.
A hátukon is feláll a szőr, ha netán arra kell gondolniuk, hogy mégis Gyurcsánynak volt igaza és ők voltak az árulók, amikor az öszödi beszédet kiadták a FIDESZNEK:
Az árulók szellemisége még ott van az MSZP-ben.
Addig nyugodtan mellőzheted az ilyen írásokat, nincs rá szükség.

ulpius66 2015.11.02. 12:42:41

@mojszipupi:

"Gyurcsány meg önként álljon félre mert erre kérik őt holmi mérhetetlen pártocskák megélhetési ejtőernyősei? Annyira komolytalan a Gyurcsányozás, hogy minél tovább mondják annál erősebb lesz tőle a DK. Fel kéne fogni, hogy közel távol nincs még egy olyan erős ember, mint Gyurcsány, és ha nem állnak be mögé megtehetik, de ez esetben pápá parlament."

A LÉNYEGET ragadtad meg!

A baloldalon Gyurcsányon kívül nincs komolyan vehető vezető politikus....ez a TÉNY!

MACISAJT 2015.11.02. 13:10:30

Rendben. A szerző eljutott az Orbánozásig. (és a gyurcsányozásig).
(Nem volt nehéz.)

Egy valamivel maradt adós: hogy Orbán "lehetséges bukásával".
Meg a gyurcsánytól való "megszabadulással" (ami lehetetlen, amúgy meg tartsa meg a Jóisten őt méág évtizedekig jó egészségben, olyan ő mint egy lebutított vírus,ébren tartja a nemzet immunrendszerét, ha megszólal, máris százezrek ugranak talpra hogy na ezt már mégse..)

na szóval ha mindez bekövetkezne.
MI/KI VOLNA AZ AJÁNLAT?

Mert ha a mai palettán szétnézünk, cuki operettnácikkal, zöldelő vesztesekkel, agyonvert ballibákkal...
ez nemigen látható.

dukeekud 2015.11.02. 14:52:37

A fidesz nagyon jol vezeti az orszagot, de az teny, hogy azert elmebeteg Gyurcsanyra szukseguk van.
Mert az emberek sajnos tenyleg hamar felejtenek, de a 2006-os sortuzeket, hogy a Gyurcsany az 56-ot unneplok koze lovetett, hat azt senki nem fogja elfelejteni 50 ev mulva sem.
Ezert jo a Gyurcsanyt felszinen tartani, hogy folyamatosan emlekeztesse az embereket, milyen is az IGAZI BALOLDAL.

s 2015.11.02. 15:14:26

Az új időszámítás remélem a HD minőségben 16:9 képaránnyal közvetített karóba húzásokkal kezdődik. Elolvasom a cikket is rögvest, csak most még melóznom kell kicsit.

s 2015.11.02. 15:40:12

Jó írás abból a szempontból, hogy világosan kimutatja, az mszp-t gyurcsótány tette tönkre a falakon belül, és most eltakarítja azt is, ami még maradt belőle, ezt már a falakon kívülről.
Egy igazságos és férfias küzdelemben kellene orbánnak és gyurcsótánynak megmérkőznie, ez abból állna, hogy a kibaszott hülye fasz fejüket egymáshoz kell baszogatni. Amelyiké péppé zúzóik, az vesztett, a győztesét pedig egy csákánnyal basszuk szét, csak úgy mulatságképpen.
Onnantól kezdve a politikusok számára a mérce a kötél. Előbb felakasztom őket, aztán meghallgatom, hogy mit mondanak. Sok hazudozás nyilván nem lenne, úgy mint most. Ezt pár évtizedig művelve szép lassan kialakulhatna az fajta politikusi felelősség, aminek ma is kellene léteznie, de valahogy - a fasz se érti miért - mégis hiányzik.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.11.02. 15:44:17

Diktátor dal
(zene pengetős hangszerekre és baseball ütőkre)

Bősz diktátor, dölyfös nagyúr
Csak a bankszámlájára gyúr,
S népéből, ki éhen dögöl,
Jár annak egy fél négyszögöl.

Kedvenc sportága a baseball,
S VIP páholyát sárgarézból
Készült díszkerítés védi,
Ne zavarja a First Lady!

refr.:
Azt kiáltja, azt kiáltja minden torok:
Éljenek a, éljenek a diktátorok!
Akiknek ha, akiknek ha épül szobra,
Díszítgetjük, díszítgetjük szebbre-jobbra.

Szép ő, mint egy túlfújt béka,
S népe ötven százaléka
Rajong érte. Másik fele
El-elszökdös Nyugat fele.

Övé is, mint minden rendszer,
Maga alá omlik egyszer,
S bőg bár ő, hogy „Mi lesz velem?!”
Túllép rajt' a történelem.

refr.:
Azt kiáltja, azt kiáltja minden torok:
Vesszenek a, vesszenek a diktátorok!
Akiknek ha, akiknek ha dől le szobra,
Kicseréljük, kicseréljük másik jobbra.

„Költőkém, árulja már el, hogy melyik ázsiai, afrikai, vagy dél-amerikai főmuftiról írta ezt a szösszenetet, mert a gyerekemet be szeretném íratni egy ilyen diktátor képző szakiskolába, hogy vigye valamire az életben, de ebben az unalmas Európai Unióban mindenhol akkora büdös nagy demokrácia van, hogy nem találok egyet se!” /Kihaénnem Kund, kasszafúró és zugkönyvelő/

„Brühühü... hiába vagyok én a förszt lédi, ha a hazai bézból meccsek idején sosem beszélgethetek az én kis diktikémmel arról, hogy milyen kis édi-bédi, cuki-muki ékszereket szeretnék kapni tőle a szülcsinapomra! Brühühü... most megint elázik a francia sminkucim, amit még tavaly kaptam a diktikémtől Karira! Mert megérdemlem!” /Ló Reálka alias First Lady, egykori műkörmös és plázacica/

„Vigyázzon költő úr, nagyon vigyázzon! Tudunk ám mi a sorok között is olvasni! Saját bankszámlára gyúrás? Éhezők? VIP páholy? Ledöntött szobor? Tömeges emigráció? Sejtjük, hogy a mi szeretett vezérünkkel szórakozik! Ne örüljön, hamarosan eljövünk önért!” /ötvenhat különböző ország titkosszolgálatának képviselője/

„Ez nem rólam szól, hiszen a VIP páholyból nem zárhatom ki a First Ladyt, mert az én magam vagyok, hehehe! Deutschland, Deutschland über alles!” /Angela Merkel, német kancellár/

„A leghatározottabban tiltakozom a szoborcserélgetések ellen! Most is rajtam röhög a fél világ, hogy egy alpári fejcsere után, Darth Vaderként szobrozhatok Odessza főterén! Kozmopolita libsikéim, ideje lenne már a hibáitokból tanulni, tanulni, tanulni!” /Lenin/

„Ez az! Baseball-rézból! Micsoda rímpár! Amikor a költő még a béklyóba kötő nyelvtant is hajlandó páros lábbal tiporni, hogy a mindennél fontosabb olvasó, sőt Olvasó örömét lelje a tiszta páros rímek eufóriájában! És a politikai mondanivaló?! Ha orvosi képzavarral akarnék élni, akkor azt mondanám, hogy szívem minden idegszála idülten sóvárog a politikai mondanivaló akut revitalizálására, de nem tehetem, mert a fentebb említett ötvenhat ország egyikének polgáraként van némi jogos félnivalóm. Ne szólj szám, nem vész fejem!” /egy magát megnevezni nem kívánó középiskolai honnyelvtanár és betanított sárgarézkorlát fényesítő/

„Anyám az élete nagyobbik részét diktatúrákban élte le, én csak a gyerekkoromat. Nincs jó tapasztalatunk, de ha arra gondolunk, hogy akkoriban az ilyen rendszerellenes antitalentumokat, mint Frady Endre, jól szervezett munkatáborokban szoktatták volna le erre szakosodott közrendvédelmi elvtársak a költészet óvatlan űzéséről, akkor valamelyest visszasírjuk. Gumibotozóre necesse est!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„A nemzetközi baseball bajnokságok döntőinek VIP páholyaiban megjelenő diktátorok 90%-a hamisítvány, így amikor valamelyiküket meg kell semmisítenem, akkor a célfej mellett legalább 4-5 diktátor-dublőr fejét is le szokom rúgni, hogy biztos lehessek a végeredményben.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/10/diktator-dal.html

♔bаtyu♔ 2015.11.02. 16:02:52

Ez kb. "mit csinálok, ha szombaton kihúzzák az ötösömet" elmélkedés.

A ballib szerintem lecsengett, a nép már csak olyan politikust fogad el, aki konfrontációra is kész a magyar érdekekért. Egyszerűen látta ennek hasznát. Ergo az Orbán utáni korszak sem lenne jó a ballibsiknek, sőt az is elképzelhető, vissza sírnák Orbánt, amikor legalább volt összesen 15%-uk

♔bаtyu♔ 2015.11.02. 16:05:37

@ulpius66: Pontosan így van, Gyurcsány az egyetlen valamiféle integráló erő a ballibsiknél. Az már másik dolog, hogy a ballibsi politika iránt egyre kevesebb a vevő, de ez nem Gyurcsány hibája. A kerítést nem csak Gyurcsány ellenzi, hanem az összes.

bankvezér 2015.11.02. 17:11:33

Gyurcsány nem baloldali, hanem a liberális nagytőke képviselője!!!
Azért folytat baloldali demagóg propagandát, hogy a baloldali szavazókat magához csalja.
Nagy szüksége van a megtévesztett baloldaliak tömegére, ugyanis a liberális nagytőkének nincs tömegbázisa.
Hiszen a liberális nagytőke szemben áll az egyes nemzeti tőkésekkel és a dolgozókkal is.

sas70 2015.11.02. 17:28:43

@bankvezér: Te melyik liberális nagytőkére gondolsz, a Mercedesre, Audira, Opelre, Suzukira, Samsungra, General Electric-re, E.On-ra, Magyar Telekomra... stb? Ezek biztosan sokkal rosszabbak, mint Simicska, Mészáros, CBA és társaik! Ez utóbbiaknak aztán van tömegbázisa. Sőt az a jó, ha ők irányítják az országot! Mennyivel boldogabbak lesznek a 'zemberek, ha Mészáros mondja meg nekik a tutit, végül is ők aztán az igazi vállalkozók!

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.02. 17:58:39

@sas70: emlékezz! "A mi kommunistánk jó kommunista, másoké pedig rossz!" Ez a fidesz alapelve. A kommunista helyére bármit be lehet helyettesíteni.

bankvezér 2015.11.02. 21:57:40

@sas70: Nagy butaság a kérdésed. Te semmit nem értesz. Menj vissza az iskolába tanulni !

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.03. 16:15:29

@bankvezér: "elvtárs" sajnos az az iskola amire te gondolsz (pártfőiskola) már/még nem létezik :)

bankvezér 2015.11.03. 22:10:30

@fidesz maszop dk egykutya:
Már megint butaságot válaszoltál. Ha te vagy az ellenzék, akkor inkább ne döntsd meg Orbánt. :))

tomcsicsi 2015.11.03. 22:34:53

@bekerült: A cikk egy pillanatig sem kizárólagos - még sugallat szintjén sem. Nem állítja, hogy egyedüliként a DK ambíciói tehetők felelőssé a kormányváltás estleges kudarcáért. Sőt, még a kormányváltást is mint olyat, sem tartja megoldásnak.
Az én olvasatomban a fennálló rendszer önmagában, szőröstől-bőröstől, gyurcsánytól orbánatyaúristenen át, egészen minden politikusig, akik - ahogy Te is fogalmazol - a húsosfazék körül tömik a zsebük, a kerékkötői egy új politikai kultúra megteremtésének. A feltevés ez: a mai politika, és az azt alakító "politikusok" tökéletesen alkalmatlanok, hogy ennek a piciny országnak akár csöppnyi reménye is legyen egy jobb életre.

bekerült 2015.11.04. 18:08:29

@tomcsicsi:
A gond ezzel a felfogással csak annyi, hogy sajnos nincs más és nem is lesz más politikai kultúra !

A piacgazdaságba való átmenet döbbentett rá arra bennünket, hogy, ha kitárjuk a piacgazdaság számára az ablakot, akkor azon a legyek és a szúnyogok is bejönnek és teszik a dolgukat.
A piacgazdaságban ugyanis vannak olyan dolgok és szándékok, amelyek nem a szabályok mentén próbálkoznak profitot elérni.
Hagy ne mondjam, hogy az erre való törekvés szinte nemzeti sport mindenhol.

Röviden: Jöhet ide bármilyen garnitúra, amint berendezkedik, rögtön elkezdi a maga kis játékait végrehajtani.
Arra kell gondolni, hogy a politikus showmanok csak a jéghegy csúcsa, mögöttük érdekcsoportok állnak, vagy saját érdek. Életbe lép a kaparj kurta, amíg lehet elv és ez alól senki se kivétel, esetleg Kádár volt ilyen kivétel.

Ha tehát elzavarjuk a mostaniakat, azzal csak azt érjük el, hogy jön egy még éhesebb banda és minden kezdődik elölről.
Túl azon, hogy nincs második garnitúra ebben az országban a politikusokból, égen földön se lehet találni igazi államférfit, esetleg lelkiismeretes, csak a közért dolgozó képviselőket !

Igen !
Ezek a képviselők vagyunk mi !
Innen döglik a légy !
Szidjuk a politikusokat, miközben mi se vagyunk különbek, és nagyon szeretnénk a vályúhoz kerülni mi is !
Nem az a baj, hogy lopnak, hanem az, hogy nekünk nem jut belőle !
Imádjuk a profitot, ha az a miénk !
Utáljuk, ha az a másé !

Szóval egyetértek veled, a mai politikusok teljesen alkalmatlanok a vezetésre, mert nekem egy fityinget se juttatnak !

Zavarjuk el őket !
süti beállítások módosítása